Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ πως ο στόχος αυτός απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικός μακροπρόθεσμα.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ είπε: «Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός. Οπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, αναγνώρισε πως το ΔΝΤ «έχει ένα σωστό επιχείρημα» και άφησε να εννοηθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα ξαναδούν το θέμα. «Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε (τι θα γίνει) μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Ελληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν».

Για την ελάφρυνση του χρέους

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ανέφερε: «Οπως ξέρετε υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος».

Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσιγκτον, αλλά στο Eurogroup.

«Οπως πάντα, στην Ουάσιγκτον συναντάς πολλούς ανθρώπους και θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν πού βρισκόμαστε τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα συναντηθώ με τον έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ, αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων εδώ. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Αμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα» δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από