Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση σε τομείς διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, επιχειρώντας τώρα να κάνει αισθητή την παρουσία της σε περιοχές όπως η Ειδομένη, όπου και χθες επικράτησε ένταση κοντά στον φράκτη της ΠΓΔΜ.

Η αρχή έγινε προχθές με τις αστυνομικές Αρχές που άρχισαν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους λεγόμενους «αλληλέγγυους» που παραπλανούν μετανάστες και πρόσφυγες –έγιναν προσαγωγές και τα δύο τελευταία 24ωρα.

Χθες, έκαναν την εμφάνισή τους και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ κοντά στον φράκτη της ΠΓΔΜ, οι οποίες προσπαθούσαν να αποτρέψουν μετανάστες και πρόσφυγες να προσεγγίσουν στο σημείο.

Ηταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν προκληθεί όταν μια μικρή ομάδα μεταναστών επιχείρησε να ρίξει τον φράκτη και άρχισε να πετάει πέτρες προς τις σκοπιανές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν και αυτή τη φορά με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Ο ενεργότερος ρόλος του κρατικού μηχανισμού ήρθε μετά τις επικρίσεις για απουσία του από σημεία όπως η Ειδομένη ή το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα, να δρουν ανεξέλεγκτες διάφορες ομάδες, αλλά και να σημειώνονται εντάσεις όπως εκείνη με τις σκοπιανές δυνάμεις που εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος –παρότι από ελληνικής πλευράς δεν αναγνωρίστηκε τέτοιο περιστατικό.

ΟΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ». Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο δήλωσε πως διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες που προανήγγειλαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις στην Ειδομένη. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η δράση των «αλληλέγγυων» και των ΜΚΟ είναι γνωστή εδώ και μήνες, ο υπουργός περιορίστηκε να αναφέρει πως η αστυνομία κάνει τώρα «εντατικότερους ελέγχους στην περιοχή, γιατί υπήρχαν κάποιες ενέργειες κάποιων που δεν μας άρεσαν. Δεν μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες».
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Τόσκα ότι μεταξύ των εθελοντών «υπάρχουν και θρησκευτικές ομάδες, κύρια κάποιες προτεσταντικές ομάδες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Νίκος Τόσκας. «Ηδη προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μην μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους της χώρας» είπε.

Τεταμένη ήταν η κατάσταση το βράδυ της Τρίτης και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών. Παρά την αποσυμφόρηση, καθώς πλέον περίπου 3.800 μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι (πριν από μερικές ημέρες πάνω από 4.500), χθες κανένας δεν δέχθηκε να μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές.

ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ προς την Ευρώπη φαίνεται πως αναζητούν πρόσφυγες και μετανάστες μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία 24ωρα μόνο στην Ιταλία διασώθηκαν 4.000 μετανάστες, που επιχειρούσαν να εισέλθουν από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η ροή μεταναστών και προς τη Βουλγαρία. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, προς την Ελλάδα εμφανίζεται μείωση 86% το διάστημα 4-10 Απριλίου, σε σχέση με το διάστημα 28 Μαρτίου – 3 Απριλίου.

Χθες, πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε πράσινο φως για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες ύψους 100 εκατ. ευρώ, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης κ.ά.

Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται επίσης από την ΕΕ, περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.