Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συμφωνεί σε ένα τουλάχιστον πράγμα: ότι για όλα φταίει ο Μάριο Ντράγκι.

Υστερα από μήνες διαφωνιών για το θέμα των προσφύγων, τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τώρα χτυπούν από κοινού το καμπανάκι του κινδύνου για τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πλήττουν τις αποταμιεύσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Η ΕΚΤ έχει μηδενίσει ουσιαστικά τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν μηδενιστεί και οι τόκοι των καταθέσεων και οι αποδόσεις συνταξιοδοτικών ταμείων.

Τα πυρά προς την ΕΚΤ ξεκίνησαν από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έριξε μέρος της ευθύνης στον πρόεδρο της ΕΚΤ για την άνοδο των ποσοστών του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Προχθές ο Σόιμπλε συνέχισε την επίθεση αναφέροντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί «σημαντικά προβλήματα», όπως τα χαρακτήρισε, για τις γερμανικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Τα σχόλιά του στο Reuters δημοσιοποιήθηκαν λίγες μόνο ώρες ύστερα από συνέντευξη του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο Βάιντμαν αναγκάστηκε να παρέμβει για να υπερασπιστεί τον Μάριο Ντράγκι και ανέφερε στη συνέντευξή του ότι το Βερολίνο δεν βλέπει τη συνολική εικόνα όταν ασκεί τέτοια κριτική στην ΕΚΤ. Στη συζήτηση του θέματος παρενέβη εξάλλου χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ, ο οποίος ζήτησε από τους επικριτές της τράπεζας να κάνουν υπομονή. «Η πρότασή μου είναι να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομισματική πολιτική και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αργά ή γρήγορα ο πληθωρισμός» είπε.

Οι πολιτικοί στη Γερμανία έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία στη χώρα ότι οι αποταμιεύσεις δέχονται πλήγμα από την υιοθέτηση νομισματικής πολιτικής που δεν καθορίζεται από την Μπούντεσμπανκ σε εθνικό επίπεδο, αλλά από την ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό.

Οι μετανάστες

Στις ανησυχίες έρχονται να προστεθούν ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που φτάνει στη Γερμανία αλλά και η αναμενόμενη κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με βουλευτές του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

© Bloomberg News