Η ανάπτυξη της Αφρικής βρίσκεται σε κίνδυνο. Υστερα από χρόνια με μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 5% η ήπειρος έχει δεχτεί πλήγμα από την αβεβαιότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, τη μείωση τιμών των πρώτων υλών και άλλους εξωγενείς παράγοντες που απειλούν να υπονομεύσουν την πρόοδο. Η διασφάλιση της ευημερίας του πληθυσμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν αρκετά που μπορεί να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Το βασικότερο είναι να διασφαλίσουν οι πολιτικοί τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Αφρική χρειάζεται τουλάχιστον 93 δισ. δολάρια τον χρόνο για την ανάπτυξη υποδομών.
Παράλληλα οι χώρες της Αφρικής θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τις οικονομίες τους επενδύοντας στο μέλλον. Χρειάζονται επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές, περιλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των δρόμων, των σιδηροδρόμων και της ύδρευσης.
Οι πολιτικοί οφείλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη θα διοχετευτεί σε κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Τέτοιοι κλάδοι είναι η γεωργία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Οι χώρες της Αφρικής πρέπει ακόμη να αναπτύξουν το εμπόριο μεταξύ τους και να βελτιώσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να βελτιωθούν η συνδεσιμότητα και οι μεταφορές. Η Αφρική έχει μεγάλο δυναμικό και πολύ καλές προοπτικές. Η ήπειρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση ώστε να βελτιώσει την οικονομία της με βάση τις χαμηλές εκπομπές ρύπων. Οι πολιτικοί όμως δεν μπορούν απλώς να περιμένουν την ανάπτυξη να έλθει. Πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν την πρόοδο αυτή.
Η Νγκόζι Οκόντζο Ιουεάλα είναι πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας και μέλος του Center for Global Development
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από