Τις εφιαλτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει πλέον το προσφυγικό δράμα περιγράφει η παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα 50.000-70.000 άνθρωποι. Ο Μουζάλας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει σχέδιο στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στις οποίες εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Εως τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παραμένουν περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται μοιρασμένοι σε οργανωμένα και πρόχειρα hotspots –ορισμένα, μάλιστα, στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ με τη συνδρομή τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και εθελοντών. Στην Ειδομένη βρίσκονταν έως χθες το βράδυ περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι. Χθες το πρωί για μια ακόμη φορά κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή. Το Σάββατο πέρασαν μόλις 300 άνθρωποι στα Σκόπια, ενώ έως αργά χθες το βράδυ η πύλη προς την Κεντρική Ευρώπη δεν άνοιξε για κανέναν. Στην Ειδομένη αρκετοί από τους πρόσφυγες συμπληρώνουν πάνω από δύο εβδομάδες αναμονής για να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στον Πειραιά ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλο οι επιβατικοί σταθμοί για τη φιλοξενία των ανθρώπων που εξακολουθούν να φθάνουν από τα νησιά. Τη μάχη για την κάλυψη έστω των στοιχειωδών αναγκών δίνουν εθελοντικές οργανώσεις και εθελοντές από διάφορες χώρες. Στον επιβατικό σταθμό της Ακτής Περικλέους παραμένουν εδώ και μέρες περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο οικογένειες με μικρά παιδιά. Ολο το Σαββατοκύριακο πολίτες πήγαιναν στον επιβατικό σταθμό προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής, ενώ δεκάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των εθελοντικών οργανώσεων για βοήθεια.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην πλατεία δεν υπάρχουν ούτε βασικές υποδομές, ενώ και εκεί πολύτιμη είναι η συνδρομή των εθελοντών, που προσφέρει ο καθένας ό,τι και όσο μπορεί. Στην Κοζάνη, για παράδειγμα, όπου μέσα σε λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα με ευθύνη του δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη ένα γυμναστήριο μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας εκατοντάδων προσφύγων, χθες οι ηθοποιοί και τα μέλη των θεατρικών εργαστηρίων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της πόλης «μετακόμισαν» στο γυμναστήριο και απασχόλησαν με παιχνίδια τα προσφυγόπουλα.

Ομως, διαρκώς δημιουργούνται νέες ανάγκες για την εξασφάλιση χώρων διαμονής. Στις Θερμοπύλες ένα ξενοδοχείο, εγκαταλειμμένο από το 2012 καθαρίστηκε και επισκευάστηκαν οι βασικές του υποδομές μέσα σε 48 ώρες για να μπορέσει να δεχθεί 400 πρόσφυγες, με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη συνδρομή εθελοντών. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί καταγγελία στρατιωτών από οκτώ μονάδες της 34ης Ταξιαρχίας (Ασσηρος Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται να δουλεύουν επί δωδεκάωρα για τη διαμόρφωση του hotspot των Διαβατών και τη συντήρησή του.