Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εμμένει μέχρι χθες στις εκτιμήσεις του για σχεδόν διπλάσιο δημοσιονομικό κενό σε σύγκριση με αυτό που εκτιμούν Κομισιόν και Ελλάδα, οι ελπίδες της κυβέρνησης για επιστροφή της τρόικας επενδύονται σε μια πολιτική παρέμβαση εκ μέρους της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως ασκεί πίεση και το προσφυγικό πρόβλημα.

Το θέμα συζητήθηκε, όπως αποκάλυψε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Σαββατοκύριακο στη Σαγκάη, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20). Εκεί, παρόντες εκτός από τον Σόιμπλε ήταν και οι άλλοι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού «δράματος», η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε δηλώσεις του που ερμηνεύθηκαν ως πιθανή πρόθεση χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας, ο Σόιμπλε αναγνώρισε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη» και συνέδεσε την προσφυγική κρίση με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «και τα δύο πάνε μαζί» και ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδυάσει τα δύο αυτά καθήκοντά της.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ». Την ίδια ώρα, ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ δήλωνε στο φόρουμ των Δελφών ότι έχει ληφθεί στρατηγική απόφαση να υποστηριχθεί η Ελλάδα με αποφασιστικό τρόπο. Επίσης, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο μετέδωσε το Σάββατο ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, η Ανγκελα Μέρκελ θέλει την Ευρώπη να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ενόψει των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ηδη, από την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, είχε παρέμβει και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, καλώντας τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν χωρίς καθυστέρηση την αξιολόγηση και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, πάντως, η πρόοδος ήταν μέχρι χθες πολύ περιορισμένη και το ΔΝΤ εμφανιζόταν να εμμένει στις εκτιμήσεις του ότι χρειάζονται μέτρα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ ώς το 2018 (εκτός από τα προβλεφθέντα στον προϋπολογισμό), όταν η Κομισιόν έχει αποδεχθεί ότι αρκούν τα μισά.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι «το ΔΝΤ έχει αυθαίρετες εκτιμήσεις», καθώς δεν δέχεται καν τα αποτελέσματα του 2015 που έχουν ήδη σχεδόν οριστικοποιηθεί. Οπως λένε, το Ταμείο βασίζει τις εκτιμήσεις του σε υπόθεση για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%, όταν έχουν βγει τα αποτελέσματα για ύφεση 0,7%, και εκτιμά ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, όταν τα αποτελέσματα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,2% (οριστικά στοιχεία θα υπάρχουν σε περίπου έναν μήνα).
Με τα δεδομένα αυτά, το θρίλερ για την απόφαση σήμερα του EuroWorking Group σχετικά με το αν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συνεχιζόταν και χθες. Η απόλυτη και χωρίς πολιτική οπτική προσέγγιση του Τόμσεν, πάντως, ενόχλησε ακόμη και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ο ολλανδός υπουργός δήλωσε χθες στο «Βήμα» ότι δεν είναι σωστή η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων (σ.σ.: όπως αυτές που έκανε ο Τόμσεν στο άρθρο του στο blog του ΔΝΤ), την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται.

Ο ίδιος εξάλλου –σε αντίθεση με τον Σόιμπλε –δήλωσε στη Σαγκάη ότι το Προσφυγικό και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα δεν συνδέονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι, αν και εμφανίζονται να συγκλίνουν με την Ελλάδα ως προς το ύψος των μέτρων, έχουν διαφωνίες ως προς το περιεχόμενό τους και ζητούν και αυτοί επώδυνες μειώσεις συντάξεων.