Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος για μια ανακωχή, υπό τον όρο ότι οι «τρομοκράτες» δε θα χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των εχθροπραξιών προς όφελος τους, αλλά και οι χώρες που τους υποστηρίζουν, θα πάψουν να το κάνουν.

Τα σχόλια του Άσαντ έγιναν την ίδια ώρα που η συριακή αντιπολίτευση δήλωνε ότι συμφωνούσε στην πιθανότητα «προσωρινής ανακωχής» υπό την προϋπόθεση εγγυήσεων ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα σταματούσαν τις επιθέσεις, με παράλληλη άρση των αποκλεισμών, αλλά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε ολόκληρη τη χώρα.

«Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις, ωστόσο το ζήτημα αυτό, συνδέεται με πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ανακωχή, προς όφελος τους, οι τρομοκράτες, αναβαθμίζοντας τις θέσεις τους», δήλωσε ο Άσαντ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “El Pais».

Παράλληλα, τόνισε ότι η οποιαδήποτε ανακωχή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι «άλλες χώρες και ειδικά η Τουρκία, δε θα μπορούν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες, αλλά και όπλα ή οποιουδήποτε τύπου διοικητική υποστήριξη», τόνισε ο Άσαντ.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», όλους τους αντάρτες που μάχονται κατά του συριακού στρατού και των συμμάχων του.Η Τουρκία και άλλες σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις, όπως και χώρες της Δύσης, έχουν υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου, ενισχύονται από το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και την οργάνωση Χεχμπολάχ του Λιβάνου.