Εμπλοκή στο κομβικό ζήτημα του ποιοι θα έπαιρναν μέρος στη σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό παρουσιάσθηκε στο παρά πέντε του ραντεβού, το οποίο αναμένεται να κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες των Τεμπών και άλλων 37 μπλόκων έθεσαν ζήτημα για τη συμμετοχή συγκεκριμένων εκπροσώπων και απειλούσαν ακόμη και να μη λάβουν μέρος στη συνάντηση.

Το στίγμα έδωσε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης, δηλώνοντας ότι η ομάδα του «που απαρτίζεται από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αν δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός διάλογος, που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση». Χθες, πάντως, απόφαση να ζητήσουν ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα για αύριο έλαβαν στη Νίκαια οι εκπρόσωποι των μπλόκων της λεγόμενης σκληρής γραμμής, που αρνήθηκαν να παραστούν στη σημερινή συνάντηση. Οι αγρότες κινούνται σε τρεις διαφορετικές ομάδες, ωστόσο οι δύο –Τέμπη και Νίκαια –αμφισβητούν ανοιχτά τη σύνθεση αλλά και τους στόχους της λεγόμενης ομάδας της Πέλλας, στην οποία μετέχουν εκτός από εκπροσώπους μπλόκων και φορείς, π.χ. οι λαϊκές αγορές και κτηνοτρόφοι – αλιείς. Ο Βαγγέλης Μπούτας από τη Νίκαια είχε μιλήσει ευθέως για «λαγούς που έστησαν μπλόκα μόνο και μόνο για να τα ξεστήσουν» όταν η συγκεκριμένη ομάδα ζήτησε επίσημα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Τώρα, την ομάδα της Πέλλας αμφισβητούν και τα Τέμπη μιλώντας για «επίσημα και υπαρκτά μπλόκα». Από την πλευρά του Μαξίμου όμως διαμηνυόταν χθες το βράδυ ότι όσοι θέλουν διάλογο θα πρέπει να καθήσουν στο τραπέζι σήμερα…

Ωστόσο, η σύνθεση της αντιπροσωπείας των αγροτών που θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου είναι καθοριστική, αφού εκτός από τον βασικό άξονα των αιτημάτων που αφορούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό οι αγρότες, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχονται, έχουν διαφορετικά επιμέρους αιτήματα. Για παράδειγμα, άλλο περιεχόμενο έχει η έννοια της μείωσης του κόστους παραγωγής στην Πελοπόννησο και άλλο στη Θεσσαλία.

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ. Η κατάσταση στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια και το Σαββατοκύριακο με μικρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, οι αγρότες της Πελοποννήσου που μετέχουν στον διάλογο στο Μαξίμου άνοιξαν χθες το απόγευμα το μπλόκο του Ισθμού, ενώ συνάδελφοί τους στα Γιάννινα παρήλασαν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης που γιόρταζε χθες την επέτειο των 103 χρόνων από την απελευθέρωσή της.