Αυτά τα λατρεμένα και ανθυγιεινά (ζάχαρα, λιπαρά, τα πάντα…) ρωσικά πιτάκια μπορούν να γίνουν τελικά και χωρίς τηγάνι. Αυτό τα κάνει λίγο πιο ελαφρά στη γεύση και αρκετά καλύτερα για το στομάχι…

Υλικά

250 γρ. κιμά

¾ φλ. βούτυρο

2/3 φλιτζανιού βούτυρο

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ψιλοκομμένο άνηθο

1 κουτάλι ρύζι

1 αβγό ωμό

3/4 φλιτζ. γιαούρτι

2 αβγά βρασμένα και ψιλοκομμένα

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα ¾ βούτυρο τον κιμά και τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε το μείγμα του κιμά με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα. Προσθέτουμε τα βραστά και το ωμό αβγό.

Παράλληλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τη σόδα. Ρίχνουμε μέσα το 2/3 βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γιαούρτι και συγχρόνως ανακατεύουμε.

Μαζεύουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρά σε αλευρωμένη επιφάνει και την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό. Κόβουμε το φύλλο σε δισκάκια με ένα ποτήρι ή με τσέρκι. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο, βρέχουμε με νερό τις άκρες του και το κλείνουμε ώστε να σχηματιστούν μισοφέγγαρα. Πατάμε με το πιρούν το άνοιγμα για να κολλήσουν καλά το πάνω με το κάτω φύλλο.

Βάζουμε τα πιροσκί σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με αβγό και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 12 λεπτά.

Τip

Μπορείτε φυσικά να βάλετε ό,τι γέμιση σάς αρέσει.