Αν κάτι κατάφερε να πετύχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη στιγμή που βάλλεται από παντού, είναι να συσπειρώσει τον κομματικό του μηχανισμό. Μαθαίνω πως για την ώρα και μέχρι το συνέδριο, τα μαχαίρια που ορισμένοι ακόνιζαν για εσωκομματική χρήση, έχουν ξαναμπεί στις θήκες τους.

Ακόμα και οι πολυσυζητημένοι 53+, στους οποίους πλέον πρωταγωνιστούν πρόσωπα όπως οι βουλευτές Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία και Βασιλική Κατριβάνου, έχουν κάνει στην μπάντα τις όποιες διαφωνίες τους σε επιμέρους ζητήματα και θα σταθούν στο πλευρό του Αλέξη. Μάλιστα, όπως μου είπε και κακοήθης σύντροφός τους, εμφανίζονται πλέον ως βασιλικότεροι του βασιλέως, γεγονός που ορισμένους, από άλλες τάσεις, τους ξενίζει. Και μάλιστα πάρα πολύ έντονα!

Η αντίδραση Ηλιόπουλου

Πάντως, ενώ σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αυτή που σας περιέγραψα παραπάνω, υπάρχει και ένα στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένο με τις δράσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για το νεαρότερο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Εμαθα πως ήταν έξαλλος με την πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια. Θέλω να σας πω πως μου μετέφεραν ότι ο νεαρός, στέλεχος της Ενωτικής Κίνησης –ομάδα που στηρίζει τυφλά την κυβερνητική γραμμή –είχε πρόσφατα σε κάποια συνεδρίαση του οργάνου και έναν πολύ έντονο διάλογο με αιχμή το Ασφαλιστικό, που έφτασε μέχρι και τα χρόνια της καθοδήγησης της Νεολαίας από τον νυν Πρωθυπουργό. Τι να κάνει κι αυτός με αυτά που βλέπει; Αντιδρά. Στα πλαίσια όμως των οργάνων, ποτέ δημόσια.

Κρύβονται οι υπουργοί!

Στην αντίθετη κατεύθυνση όμως, κάποιοι από τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε μέρα το προηγούμενο διάστημα είχαν μόνιμο στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ, φαίνεται πως έχουν χάσει τη μιλιά τους. Και αυτό να ξέρετε πως δεν αρέσει καθόλου στο Μαξίμου.

Θεωρούν ότι αυτά τα πρόσωπα αποφεύγουν την υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης, διότι φοβούνται ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν με σθένος τις κυβερνητικές επιλογές. Εχετε διαπιστώσει άλλωστε, τις τελευταίες μέρες, ότι την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου έχουν αναλάβει ελάχιστοι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, βγήκε μπροστά ο –κατά τα άλλα ακριβοθώρητος –αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που προσπαθεί να μπαλώσει τρύπες που άνοιξαν άλλοι και να στηρίξει τον Αλέξη. Αλλοι, λαλίστατοι κατά το παρελθόν, το αποφεύγουν.

Το ίδιο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, είναι πανταχού παρών. Οι άλλοι; Σε επίπεδο δε κομματικού μηχανισμού, πέραν της εκπροσώπου Τύπου Ράνιας Σβίγκου και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Ζαχαριάδη, η απόλυτη σιωπή.