Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην Πλατεία Συντάγματος αύριο.

Το αγροτικό συλλαλητήριο, όμως, θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Αθήνα από αύριο το πρωί και τουλάχιστον επί δύο ημέρες θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα φτάσουν στον Πειραιά τα πλοία από την Κρήτη και σταδιακά ανάλογα και με τον σχεδιασμό που θα κάνει η Αστυνομία για τα σημεία στα οποία θα ακινητοποιούνται τα λεωφορεία με τους αγρότες θα φτάνουν στο Σύνταγμα και οι υπόλοιποι.

Χθες ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, γύρω από το οποίο έχουν συσπειρωθεί συνολικά 68 μπλόκα της Πανελλαδικής Επιτροπής, κατέστησε σαφές ότι οι αγρότες θα πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση, στη βάση όμως των πέντε βασικών αιτημάτων τους, όπως αυτά διατυπώθηκαν την περασμένη Κυριακή στη συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια. Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι τα αιτήματα αυτά αποτελούν την κοινή συνισταμένη των διεκδικήσεών τους. Ετσι, ο Μπούτας αντιμετώπισε μειδιώντας την πρόσκληση που είχε απευθύνει λίγα λεπτά νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα πάμε στο Μαξίμου για να μας εκφράσουν συμπάθεια», σχολίασε. Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι «ο αγώνας των αγροτών δεν είναι μια κι έξω, θα έχει διάρκεια και είμαστε ανυποχώρητοι», ενώ επισήμανε ότι τα μπλόκα δεν θα ξεφτίσουν και ότι τα αιτήματά τους είναι «αιτήματα επιβίωσης».

Ωστόσο, παρά την απογοήτευση που, όπως είπαν, ένιωσαν από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού περίμεναν μια κίνηση από την πλευρά του, οι αγρότες των Τεμπών και άλλων 25 μπλόκων δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο με την κυβέρνηση. «Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του», σχολίασε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης και πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα περιμένουν επίσημη πρόταση για διάλογο από τον Πρωθυπουργό. «Τι αντιπροσωπεύουν τα Τέμπη;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μπούτας επισημοποιώντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα Τέμπη και τη Νίκαια. «Τίποτα δεν αντιπροσωπεύουν, μόνο μεγαλοαγρότες». Τέλος, οι αγρότες του τρίτου ισχυρού μπλόκου, του Προμαχώνα, αναμένεται τελικά να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο παρά τις διαφωνίες που είχαν εκφράσει αρχικά.

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ. Ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, πήρε χθες το απόγευμα τον δρόμο της επιστροφής στη Νίκαια, αφού επί δύο ημέρες είχε συναντήσεις με εκπροσώπους κλαδικών φορέων στην Αθήνα για την οργάνωση του αυριανού συλλαλητηρίου, ενώ χθες συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. «Ερχόμαστε στην πόλη του, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, θέλουμε τη συνεργασία του δήμου», είπε, για να εισπράξει την ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά του δημάρχου, αφού σπανίως διαμαρτυρόμενοι ενημερώνουν τον δήμαρχο για την αναταραχή που προκαλείται στην πόλη. Χθες όμως οι αγρότες πήραν την αρνητική απάντηση στο αίτημα που είχαν υποβάλει διαδοχικά στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για να μπουν στην Αθήνα συμβολικά 50-100 τρακτέρ. «Δεν μπορεί να μην το επιτρέψουν. Δημοκρατία έχουμε. Στο Παρίσι μπήκαν και διαδήλωσαν χιλιάδες τρακτέρ», έλεγε ο Μπούτας λίγες ώρες πριν εισπράξει την αρνητική απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πώς θα αντιδράσουν στην απαγόρευση, πάντως, αποτελεί αντικείμενο των σημερινών συνελεύσεων στα μπλόκα προκειμένου να ληφθεί νέα απόφαση.

«Σχέδιο συκοφάντησης»

Οι αγρότες των 68 μπλόκων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την πρακτική του διαίρει και βασίλευε, έχοντας θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα μας» και «εξωθώντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι «είμαστε εγωιστές» και «τα θέλουμε όλα», ενώ επιδιώκουν να μας πάρουν ακόμη και τα ψίχουλα με τα οποία ζούμε».