Τόσο όμορφα χυλωμένο ριζότο, και μόνο που το βλέπεις σου ανοίγει την όρεξη. Το καταπληκτικό αυτό πιάτο είναι συνταγή του σεφ Στέλιου Αρακά.

Υλικά

100γρ βούτυρο

1 κολοκύθα

100γρ κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος

100γρ ρύζι Arborio

100μλ λευκό ξηρό κρασί

400μλ ζωμός λαχανικών

4 καρότα σε κυβάκια

1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μύρωνα ψιλοκομμένα

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

100 ml ελαιόλαδο

Aλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμένο

Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και την πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να λιώσει και έχει πάρει σκούρο χρώμα.

Χτυπάμε την κολοκύθα με ράβδο ή μπλέντερ μέχρι να γίνει λείος πουρές.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για ακόμη 7-8 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο.

Προσθέτουμε λίγο ζωμό και ανακατεύουμε συνεχεία μέχρι το ρύζι να τον απορροφήσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι να έχει ψηθεί. Στη μέση περίπου αυτής της διαδικασίας προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το καρότο τα αρωματικά, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε 5 λεπτά προτού το σερβίρουμε.

Σεφ Στέλιος Αρακάς

Ο σεφ Στέλιος Αρακάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Επαγγελματικές Σχολές Γαστρονομίας Chef d’ oeuvre με εξειδίκευση σε «Art of cuisine and Gastronomy». Έχει εργαστεί στο εστιατόριο All Senses δίπλα στον chef Ronnie Emborg (2 αστέρια Michelin), στο Funky Gourmet (2 αστέρια Michelin) και στον νεότερο γαστρονομικό στέκι της Αθήνας, την Cookoovaya. Σήμερα απασχολείται ως private chef σε γιοτ στην εταιρεία bluscapes.

Πριν από μερικούς μήνες (Απρίλιο 2015) κέρδισε την πρώτη του σημαντική διάκριση στον διαγωνισμό «Mediterranean Yacht Show», όπου κατέκτησε το τρίτο βραβείο με τη δημιουργία του «μπαρμπούνια σαβόρο γεμιστά με ελιά, τα οποία συνοδεύονταν από ζουλιέν μαρμελάδας σκόρδου, σφαίρα ξύδι, πίκλα κρίταμου και κονφί ντομάτας. Έχει κάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια μοριακής γαστρονομίας, ενώ το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην ελληνική fusion κουζίνα.

Αυτή τη στιγμή κάνει stage στο εστιατόριο Vendome (3 αστέρια Michelin) στη Γερμανία.