Εδώ και μήνες η πολιτική της Κίνας για την ισοτιμία του γουάν έχει προκαλέσει αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές. Πιο συγκεκριμένα, την αναταραχή αυτή την έχει προκαλέσει η σύγχυση για το τι ακριβώς θέλει να πετύχει με το γουάν η Κίνα, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι το Πεκίνο δεν ξέρει τι κάνει.

Ομως είναι ευκολότερο να ασκεί κανείς κριτική στην Κίνα από το να προσφέρει εποικοδομητικές προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει ξεμείνει πλέον από καλές λύσεις. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο για την Κίνα να έχει μια πιο ευέλικτη ισοτιμία του γουάν. Ομως η απελευθέρωση της ισοτιμίας δεν είναι εύκολη αυτή την περίοδο. Την ίδια ώρα οι επενδυτές ποντάρουν ενάντια στη χώρα καθώς οι εκροές κεφαλαίων έχουν φτάσει τα 100 δισ. δολάρια τον μήνα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει μαζέψει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά και πάλι οι εκροές μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Κίνα είναι η εφάπαξ υποτίμηση του γουάν κατά 25% για παράδειγμα. Ομως έτσι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα κινεζικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.

Αλλη λύση είναι να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν σε Κινέζους και σε ξένους την αλλαγή γουάν σε ξένο συνάλλαγμα και τη μεταφορά των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ομως η επιβολή τέτοιων ελέγχων θα μείωνε τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο κίνδυνος που διατρέχει σήμερα η Κίνα να οπισθοχωρήσει είναι μεγάλος. Η καλύτερη ελπίδα της Κίνας και όλου του κόσμου είναι να καταλάβει το Πεκίνο ότι η κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί.

Ο Μπάρι Αϊχενγκριν είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ