Κοινές περιπολίες τέλος. Τον ρόλο του «συνδιαχειριστή» στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και των διακινητών καλείται να παίξει το «ουδέτερο» ΝΑΤΟ ύστερα από τη συμφωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και την άρνηση Ελλάδας και Τουρκίας να δεχθούν κοινές περιπολίες.
Το μόνο ίσως θετικό για την Ελλάδα από τη νέα επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αγκυρα είναι ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να αναγνωρίζει ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στο Αιγαίο και όχι στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπως επιχειρούν να τα μεταφέρουν de facto παρέχοντας συνδρομή με όλα τα μέσα στα Σκόπια οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ και η Αυστρία.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα περιμένει μέχρι η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία όλα τα hotspots και τα κέντρα κράτησης. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι δυσμενές και, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μεταστραφεί ακόμη κι αν η κυβέρνηση τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικό του πανικού της Ευρώπης να ελέγξει άμεσα τις ροές στο Αιγαίο είναι ότι η Μέρκελ επισκέφθηκε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την Αγκυρα, η οποία δεν έχει τηρήσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας. Και αυτό αφορά και τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ελλάδα, θέμα που έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με την επιθυμία –δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας –να μετεγκαθίστανται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ. Η Τουρκία κρατά σε ομηρεία την Ευρώπη και εκβιάζει σε ανώτατο επίπεδο για να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οπως προκύπτει και από τους διαλόγους του Ταγίπ Ερντογάν (διέρρευσαν στο euro2day.gr) με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ, η Αγκυρα πιέζει για πολύ περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. που θα της δοθούν, ακόμη και με το επιχείρημα ότι αυτά που ζητάει είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 400 δισ. που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα το πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης!
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα προστίθεται η προβληματική για την ελληνική πλευρά ανακοίνωση που έκανε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προανήγγειλε ότι Βερολίνο και Αγκυρα αποφάσισαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη το θέμα των προσφυγικών ροών από τη Συρία και συγκεκριμένα «το σημείο ανάληψης δράσης από το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας του ΝΑΤΟ στα σύνορα (με τη Συρία) και στο Αιγαίο».
Η Μέρκελ ήταν πιο συγκεκριμένη. Προανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αστυνόμευση των τουρκικών ακτών και στην παρεμπόδιση των διακινητών: «Θα συζητήσουμε στο ΝΑΤΟ αν η Συμμαχία μπορεί να βοηθήσει στην εποπτεία της κατάστασης στη θάλασσα και να στηρίξει τη Frontex και την τουρκική ακτοφυλακή».

Η συμφωνία, ερήμην της Ελλάδας όπως όλα δείχνουν, προκαλεί προβληματισμό. Οχι μόνο επειδή δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία η οποία μέχρι σήμερα αρνούνταν να συναινέσει σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ. Αλλά, κυρίως, επειδή η γειτονική χώρα, ως ένα από τα ισχυρότερα μέλη της Συμμαχίας και με εργαλείο το δικαίωμα του βέτο, έχει καταφέρει την εξαίρεση της Λήμνου και του αεροδρομίου της από τον σχεδιασμό νατοϊκών ασκήσεων (με το επιχείρημα της αποστρατιωτικοποίησης).

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ ήδη αποφεύγει τον σχεδιασμό ασκήσεων στην περιοχή του ελληνική εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων, επειδή η Τουρκία δεν τον αναγνωρίζει ως ελληνικό. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δημιουργεί ήδη ανησυχίες σε διπλωματικούς κύκλους καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η νατοϊκή ομπρέλα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα διαρκές μπρα-ντε-φερ στο οποίο η Τουρκία θα αμφισβητεί και επιχειρησιακά και στο ΝΑΤΟ την ελληνική κυριαρχία την ώρα που θα κινδυνεύουν ζωές στο Αιγαίο.