Χαρακτηριστικά αναμέτρησης με την κυβέρνηση παίρνει το συλλαλητήριο που οργανώνουν για την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος οι αγρότες. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επιδιώκουν ευρύτερες συμμαχίες για συμμετοχή μαζικών φορέων στην κινητοποίηση της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, τα μπλόκα σκληραίνουν τη στάση τους αποκλείοντας την κυκλοφορία με ολοένα και μικρότερα διαλείμματα, ενώ σε άλλες περιοχές προχωρούν και σε καταλήψεις υπηρεσιών όπως εφοριών και αποκλεισμούς τελωνείων.
Την Παρασκευή, το «παρών» στο Σύνταγμα μαζί με τους αγρότες αναμένεται ότι θα δώσουν οι επιστημονικοί φορείς, που επίσης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αποχωρώντας από τον διάλογο μαζί της. Οι αγρότες έχουν σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία, αλλά και με έναν αριθμό τρακτέρ και να παραμείνουν στην Πλατεία Συντάγματος τουλάχιστον για δύο ημέρες. Ωστόσο, η πρόθεσή τους βρίσκει αντίθετη την Αστυνομία, τα επιτελικά στελέχη της οποίας σχεδιάζουν ήδη τα μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Θα μπλοκαρισθούν εκτός, στους οδικούς άξονες, ενώ δεν θα επιτραπεί να μπουν τρακτέρ στα πλοία από την Κρήτη για τον Πειραιά».

Πάντως, η Αστυνομία διατηρούσε επιφυλάξεις και δεν έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των μέτρων για το αγροτικό συλλαλητήριο, καθώς οι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη πρόταση για τον αριθμό των τρακτέρ ή για την κινητοποίησή τους συνολικά. «Το βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τρακτέρ στην Αθήνα», έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

ΤΟ ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των αγροτών συντάσσεται το ΠΑΜΕ, που οργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, «να γίνει μπλόκο στον νόμο – λαιμητόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την απόφαση για κάθοδο και παραμονή στην Αθήνα τουλάχιστον δύο ημέρες έλαβαν οι αγρότες που εκπροσωπούν 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα σε σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας. Χθες, οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Νίκαια και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κατέβουν στην Αθήνα παρά τις δηλώσεις ορισμένων από τους επικεφαλής τους, διατύπωσαν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς σε επιστολή που απευθύνουν στον Πρωθυπουργό. Οπως σημειώνουν, οι προτάσεις τους αποσκοπούν σε έναν υγιή αγροτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων ζητούν τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών και διαχωρισμό τους από τις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (προνοιακές), καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ατομικό αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ειδική μέριμνα για τους νέους αγρότες.

Οι αγρότες των Τεμπών και των Μικροθηβών, πάντως, αν και δεν έχουν αποδεχθεί την κυβερνητική πρόταση για διάλογο, εντούτοις, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων».

Επιστολή στο Μαξίμου

Οι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό διατύπωσαν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς