Πόλεμος για τον χρυσό ξέσπασε ανάμεσα στην Eldorado Gold και την κυβέρνηση: η εταιρεία που αναστέλλει τη δραστηριότητά της στις Σκουριές της Χαλκιδικής κατήγγειλε ότι η επένδυση χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι και η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν εκβιάζεται.
Η αναστολή των εργασιών οδηγεί σταδιακά το επόμενο διάστημα στην ανεργία πάνω από 600 εργαζομένους και ανατρέπει τον σχεδιασμό για την πρόσληψη επιπλέον 500-600 υπαλλήλων στην επόμενη διετία. Για εργασίες συντήρησης στις Σκουριές θα παραμείνουν μόλις 40-50 εργαζόμενοι.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της εταιρείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος κοινοποίησε μέσω φαξ την επιβολή προστίμων ύψους 1.734.300 ευρω για 21 παραβάσεις που αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2012 έως τα μέσα του 2014.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η σχετική εισήγηση για τα πρόστιμα είχε γίνει πριν από τα Χριστούγεννα ενώ η εταιρεία, που προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο για «αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή».

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» ενώ ανάλογη ήταν και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις απειλές της εταιρείας και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο».

Μετά τις ανακοινώσεις για αναστολή των δραστηριοτήτων στις Σκουριές, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ξεκίνησαν απανωτές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς –η αρχή έγινε χθες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη –όσο και με εκπροσώπους φορέων της αγοράς. Για σήμερα είχε προγραμματισθεί ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και με τον Πάνο Σκουρλέτη.

OΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ από τον Πολ Ράιτ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, η οποία έκανε γνωστό ότι «αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την έγκριση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας».
Σύμφωνα με την εταιρεία, ενδεικτική είναι η έκδοση της άδειας δόμησης για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές η οποία έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια.

«Η επένδυση χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Ράιτ. «Η Eldorado Gold έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας και των κοινοτήτων γύρω από τα μεταλλεία μας. Ομως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών των υποχρεώσεων τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων», πρόσθεσε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ. Πάντως, στελέχη της εταιρείας επισήμαιναν ότι η αναστολή των εργασιών δεν σημαίνει και παράδοση των κλειδιών και φυγή από την Ελλάδα. Οι προθέσεις της εταιρείας σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητές της είναι:
* Στο έργο της Ολυμπιάδας, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναστείλει –και εδώ –όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης του εργοστασίου στο οποίο σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.
*Για το μεταλλείο Στρατωνίου η Eldorado βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος υπό το πρίσμα του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα.

* Για τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη αποφασίστηκε να μπουν σε φάση συντήρησης. Οπως λένε από την εταιρεία, η έγκριση από το υπουργείο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Περάματος και μιας άδειας γεώτρησης που απαιτείται για το έργο των Σαπών είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από δυο χρόνια.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστήριζαν χθες ότι από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και πως όποια ζητήματα παραμένουν σε άλυτα σχετίζονται με εκκρεμοδικία από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πυρά από φορείς της αγοράς

Μετά την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στις Σκουριές η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά των φορέων της αγοράς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου: «Η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία».