Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεπε τους νεοδημοκράτες –νυν και wannabe –να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες επειδή ψηφίζουν «για τον αυριανό πρωθυπουργό», οι αντίπαλοί του γελούσαν ειρωνικά. Και όμως. Το μήνυμα πέρασε. Η προοπτική εξουσίας, το «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα» που έθεσε ο Κυριάκος ως διακύβευμα της κάλπης, φαίνεται ότι απεδείχθη ο κρίσιμος παράγοντας που έκρινε την τελική ψήφο.

Οι νεοδημοκράτες και όσοι εγγράφηκαν μέλη του κόμματος για να μετάσχουν στην εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ φαίνεται ότι προέταξαν ως σημαντικότερο ζητούμενο την ανανέωση και τη διεύρυνση του κόμματος. Εκριναν ότι ο Μητσοτάκης, πιο «φιλελέ», αλλά στέλεχος της νεότερης γενιάς, με καλύτερο βιογραφικό και διεθνείς επαφές από τον αντίπαλό του, μπορεί να φέρει την ανανέωση και την επιστροφή της Κεντροδεξιάς στον μεσαίο χώρο πριν καταληφθεί πλήρως από τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τις χθεσινές κάλπες προκύπτουν μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Η ήττα Μεϊμαράκη είναι και ήττα των καραμανλικών της ΝΔ. Δείχνει ότι ο κόσμος του κόμματος είναι πολύ πιο μπροστά από τα γηρασμένα στελέχη. Οι ψηφοφόροι προσπέρασαν τα προγνωστικά και τις βαρονίες. Διέλυσαν στεγανά και έδειξαν την πλάτη τους στα τοτέμ της παράταξης.

Περισσότερο από το όνομα που φέρει, αυτό είναι που κυρίως μετατρέπει την εκλογή Κυριάκου σε μικρή επανάσταση για τη ΝΔ: το γεγονός ότι δεν κρύφτηκε. Μίλησε ανοικτά για τον ιδιωτικό τομέα, για απολύσεις και αξιολόγηση στο Δημόσιο, για σύγκρουση με τον λαϊκισμό, για πολλά απ’ όσα η παλαιά ΝΔ δεν διανοούνταν να υποστηρίξει δημοσίως. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Κατάφερε να περάσει το μήνυμά του ότι ο ίδιος θα μπορέσει να διευρύνει και να ανανεώσει το κόμμα, ώστε να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι επικλήσεις του στην ανάγκη ενότητας όχι μόνο δεν συγκίνησαν το εκλογικό σώμα, αλλά οδήγησαν σε διαρροές ψήφων προς τον αντίπαλό του.

Μένει να φανεί αν ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα μπορέσει στην πράξη να ξεπεράσει τα εσωκομματικά στεγανά που διέλυσαν οι ψηφοφόροι του, αλλά ζουν και βασιλεύουν στη Συγγρού. Αν θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα της ενότητας, καθώς η νίκη του δεν προοιωνίζεται ανέφελες μέρες συγκατοίκησης με το καραμανλικό μπλοκ.

Κυρίως, αν θα καταφέρει όχι μόνο να κάνει τη στροφή προς το Κέντρο και τις δυνάμεις του, αλλά αν θα μπορέσει να προσελκύσει άστεγους ψηφοφόρους δίνοντας μια προοπτική υπέρβασης για τη χώρα. Αν το κάνει, η εκλογή του θα δρομολογήσει ευρύτερες εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στον χώρο του Κέντρου, όπου δεν αποκλείεται συνένωση δυνάμεων.

Αν μη τι άλλο, το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει ότι η περίφημη σιωπηρή μειοψηφία δεν είναι πλέον ούτε τόσο σιωπηρή ούτε τόσο μειοψηφία.

Εξι χρόνια τα ακούσαμε όλα, τα είδαμε όλα, τα ζήσαμε όλα, τα απομυθοποιήσαμε σχεδόν όλα. Κάναμε τραμπάλα στα άκρα. Μια μερίδα της κοινωνίας δεν θέλει να ακούει τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα. Θέλει το εκκρεμές να ισορροπήσει. Θεωρεί ότι αρκετά φλερτάραμε με την παράνοια κι ότι ήρθε η ώρα της λογικής.