Βαθιές ιδεολογικές διαφορές αναδεικνύονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, αν και οι δυο διεκδικητές της εξουσίας, οΒαγγέλης Μεϊμαράκηςκαι ο Κυριάκος Μητσοτάκηςείναι στελέχη με κεντροδεξιό πρόσημο.

Τα στελέχη – υποστηρικτές των δυο υποψηφίων, σύμφωνα με «ΤΟ ΒΗΜΑ», βάλλουν εναντίον αλλήλων και οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί κυριαρχούν με άρωμα ιδεολογικών διαφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι συνεχή τα πυρά από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, με κεντρικά πρόσωπα τους Ευριπίδη Στυλιανίδη,Νικήτα Κακλαμάνη,Ευάγγελο Αντώναρο,Γιώργο Βλάχοκαι Γεράσιμο Γιακουμάτοπου εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ως…νεοφιλελεύθερο και θατσερικό για να ανταπαντήσει αυτός ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ευσταθούν.

Η σύγκρουσή των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για την ηγεσία αναβιώνει διαχωρισμούς, όχι προσώπων, όπως ο πρώτος γύρος, αλλά απόψεων και θέσεων για το πώς θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το κόμμα, τι στίγμα θα έχει το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος ενόψει ενδεχόμενων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων λόγω και κρίσιμων νομοσχεδίων και ειδικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο υποψήφιοι δείχνουν ότι απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, με τον κ. Μεϊμαράκη να υπερτερεί στις πιο λαϊκές, μικροαστικές και αγροτικές περιοχές, εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη που πήγε καλά στις καθαρά αστικές περιοχές.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ιστορικό στέλεχος που έχει «αίσθηση ενότητας και συνέχειας της μεγάλης και ενιαίας Ν.Δ.» μιλά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξης και μπαίνει την τελευταία εβδομάδα με τον αέρα της διαφοράς των 11.3% ποσοστιαίων μονάδων από τον κ. Μητσοτάκη.

Αντίθετα, με έναν αέρα πιο εκσυγχρονιστικό κινείται ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει ότι πρέπει να φύγει το κόμμα από την παραδοσιακή του μορφή, ενώ θεωρεί την αναμέτρηση ντέρμπυ και επιμένει πως καλύπτει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Μεϊμαράκη.