Σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές μετακινήσεις με τα τρένα αναμένεται να προκαλέσουν οι επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας (πρωί, μεσημέρι και βράδυ), από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, τις οποίες έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ).

Επίσης, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, οι στάσεις εργασίας θα επεκταθούν και στον Προαστιακό.

Ειδικότερα, όλοι οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισαν να πραγματοποιούν τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κατά τις ώρες 6 π.μ έως 9 π.μ, 2 μ.μ έως 5 μ.μ. και από τις 9 μ.μ έως έως τα μεσάνυχτα, κάτι που θα επηρεάσει συνολικά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου (όλα τα δρομολόγια των δικτύων του Προαστιακού και προς την υπόλοιπη χώρα).

Οι εργαζόμενοι, σε εξώδικο που έστειλαν στο Υπουργείο Μεταφορών, διαμαρτύρονται για «την τραγική κατάσταση του κλάδου των μηχανοδηγών, που αγγίζει πλέον τα όρια της εξαθλίωσης, αφού εξαιτίας των ελλείψεων, το υπάρχον προσωπικό είναι αναγκασμένο να εργάζεται 29 ημέρες το μήνα, με μόνο μία ημέρα ανάπαυσης, προκειμένου να μην αφεθεί ο σιδηρόδρομος να μαραζώσει και τους πολίτες της χώρας χωρίς μέσο μεταφοράς».

Όπως καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί, αυτή τη στιγμή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λειτουργεί με 200 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης αρκετών εργαζομένων.

«Αντί για βούληση εξεύρεσης λύσης», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων, «διοίκηση και κυβέρνηση μας εμπαίζουν, δημιουργούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ο ελληνικός σιδηρόδρομος να απαξιώνεται έτι περαιτέρω».