Πέντε αγκάθια περιλαμβάνει η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να συμφωνήσει τις επόμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση με τους δανειστές για να εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου.

Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο και δεν αποκλείεται να μεταφερθεί η δόση στον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δανειστών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα είναι:
* Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.
* Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρείται από τα πλέον «ευαίσθητα» πολιτικά θέματα.
* Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.
* Το ενιαίο μισθολόγιο. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.
* Τέλος, ακόμη και το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα αύριο, μετά το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες και ο αρχικός τους προγραμματισμός προβλέπει να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή.

Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και έτσι πηγές των δανειστών δεν αποκλείουν να μην υπάρξει συμφωνία. Λένε μάλιστα καθησυχαστικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το 1 δισ. ευρώ μπορεί να μεταφερθεί στον επόμενο χρόνο και να εισπραχθεί μαζί με την επόμενη δόση.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΠΟΝΤΑΙ. Αυτό που θα ακολουθήσει, όμως, θα είναι ασφαλώς ακόμη πιο δύσκολο. Η αξιολόγηση του Ιανουαρίου, η πρώτη του τρίτου Μνημονίου, περιλαμβάνει τα καυτά θέματα του Ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών, και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η τρόικα θέλει μαχαίρι στις συντάξεις .
Το Ασφαλιστικό πάντως είναι κλειδί για τα επόμενα βήματα, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να επιστρέψει χωρίς μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Η χρονική σειρά, σύμφωνα με περιγραφή πηγής των δανειστών, είναι η εξής: ολοκληρώνεται η αξιολόγηση με συμφωνία σε μια σειρά από νέα προαπαιτούμενα (Φεβρουάριο, το νωρίτερο). Το ΔΝΤ αρχίζει ιδιωτικές συζητήσεις με την ευρωζώνη, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η ευρωζώνη εκταμιεύει τη δόση και προχωρεί στη ρύθμιση του χρέους (αρχές Μαρτίου). Το ΔΝΤ αποφασίζει την επιστροφή του στο πρόγραμμα.