Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέσπασαν κάποιες πρώτες υποσχέσεις από την πλευρά της Αγκυρας ότι θα λάβει μέτρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εγγύηση ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα υλοποιηθούν.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίστηκαν πάντως διατεθειμένα να παράσχουν οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας θα λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες και φοιτητές θα μπορούν να εισέρχονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς να υπόκεινται στη διαδικασία της βίζας, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη υποσχέθηκαν ότι θα συναινέσουν στο άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία. Ο Γιούνκερ επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα υλοποιηθούν μόνο υπό τον όρο ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που απαιτούνται στο Προσφυγικό. Μέτρα όπως η παροχή του δικαιώματος της εργασίας στους πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα» ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο».

Οπως είπε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας εξηγώντας ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ. Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους επισήμανε κυρίως το ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ύστερα από 11 χρόνια από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν. Για το Προσφυγικό τόνισε ότι είναι κοινό πρόβλημα και όχι πρόβλημα που αφορά μόνο την Τουρκία. Ενώ για την κρίση στη Συρία επανέλαβε την τουρκική θέση υπέρ της αποχώρησης του Ασαντ.