Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το φάρμακο. Μετά τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που εκπροσωπεί και τη ξένη φαρμακοβιομηχανία, κάνει λόγο για στρεβλές πρακτικές.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωση του εκφράζει την έκπληξη και την δυσαρέσκεια του για την υπό ψήφιση θεσμική επιβολή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) στα νοσοκομεία από το 2016 έως το 2018.

Συνεπώς, εάν η φαρμακευτική δαπάνη στο ΕΣΥ ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, τότε οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει.

Σε άτυπη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε διευκρινιστεί ότι το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back θα είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

«Αντί να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, αφού δεν έχει κανένα κόστος για αυτούς», σημειώνει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «για να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους».

Αντίθετοι και οι γιατροί

Με αγωνία παρακολουθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη τρόικα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την περίθαλψη των ασθενών.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΠΙΣ, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου να επισημαίνουν το κίνδυνο απόσυρσης παλιών, δοκιμασμένων φαρμάκων και την υποκατάσταση τους από νεότερα και άρα ακριβότερα.

Επιπλέον ο ΠΙΣ εκφράζει την συμπαράσταση του προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία επισημαίνοντας ότι «η σταδιακή απομείωση του πλαφόν προστασίας των off – patent και των γενοσήμων…αποτελεί ταφόπλακα για τον κλάδο».