Μπορεί να έχω γράψει πολλές φορές ότι η Ολλανδική κουζίνα είναι από τις χειρότερες του κόσμου, όμως σ’ αυτόν τον βούρκο υπάρχουν και διαμάντια. Η μηλόπιτα είναι ένα από αυτά. Ακόμη και οι έτοιμες που πωλούν στους σταθμούς των τρένων είναι καταπληκτικές. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από ολλανδέζα φίλη της συναδέλφου Ματίνας Ηρειώτου.

Υλικά

Για τη γέμιση

4-5 ξινόμηλα κομμένα σε κυβάκια

2 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

Χυμό από ένα λεμόνι

Για τη ζύμη

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. αλεύρι

200 γρ. φαρίνα

200 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλια της σούπας νερό

Εκτέλεση

Στύβουμε σε ένα μπολ το λεμόνι. Βάζουμε τα μήλα κομμένα σε κυβάκια (καθαρισμένα) και τα ανακατεύουμε για να μην μαυρίσουν.

Σε ένα άλλο μπολάκι με καυτό νερό μουλιάζουμε τις σταφίδες για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στα μήλα μαζί την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και η γέμιση είναι έτοιμη.

Για τη ζύμη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και φουσκώσουν. Ακολούθως προσθέτουμε αυγό, το ξύσμα λεμονιού, μία κουταλιά νερό και την πρέζα του αλατιού και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πιο μαλακή από αυτή στα κουλουράκια.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο και απλώνουμε τα δύο τρίτα από τη ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην τάρτα τη γέμιση. Με το υπόλοιπο της ζύμης φτιάχνουμε κορδονάκια και απλώνουμε όπως και στην πάστα φλώρα.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτριο φούρνο. Ταιριάζει θαυμάσια με σαντιγί ή με παγωτό.