Μια χώρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί το ευρώ για να καθορίζει τη νομισματική της πολιτική ο Μάριο Ντράγκι. Από τη Στοκχόλμη έως την Πράγα, την Κοπεγχάγη και τη Ζυρίχη, πολιτικοί και τραπεζίτες περιμένουν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα εάν θα χορηγήσει ακόμη περισσότερη ρευστότητα. Μόνο τότε θα είναι ξεκάθαρο εάν οι χώρες αυτές αλλά και άλλες θα χρειαστεί να απαντήσουν με δική τους ποσοτική χαλάρωση, με μείωση επιτοκίων ή με παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι μειώνει τις αποδόσεις στην ευρωζώνη και οδηγεί σε επενδύσεις σε γειτονικές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ισοτιμία των εθνικών νομισμάτων των χωρών αυτών και να πλήττονται οι προσπάθειές τους να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει για τον πληθωρισμό. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται από πολλές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες χωρών που δεν ανήκουν στο ευρώ να υιοθετήσουν ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη εκεί παραμένει ισχυρή και οι εγχώριες αγορές έχουν αρχίσει να υπερθερμαίνονται δημιουργώντας τον κίνδυνο φούσκας.

«Οι χώρες αυτές δεν θέλουν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τον συναλλαγματικό πόλεμο στον οποίο θεωρούν ότι συμμετέχει η ΕΚΤ» πιστεύει ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, ο οποίος είναι οικονομολόγος της Jefferies International στο Λονδίνο.

Οπως δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ, οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν στις εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες δεν ανήκουν στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την απόφαση του Ντράγκι να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση 1,1 τρισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις 22 Ιανουαρίου.

Οι συνολικές επενδύσεις χαρτοφυλακίου αυξήθηκαν περισσότερο από 9% το πρώτο τρίμηνο φτάνοντας τα 2,05 τρισ. ευρώ. Αυτή η ροή των κεφαλαίων συνέβαλε στη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων όπως είναι η σουηδική κορόνα, το ζλότι της Πολωνίας και το φιορίνι της Ουγγαρίας. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προεξόφλησε μάλιστα την απόφαση της ΕΚΤ καταργώντας το ανώτερο όριο διακύμανσης του φράγκου έναντι του ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του ελβετικού νομίσματος, κάτι το οποίο προβληματίζει πλέον σημαντικά τη SNB.

© Bloomberg News