Κακούργα κοινωνία

Κάποιος πρότεινε να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσοι ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Αλλος να προστίθενται τα κυβικά των ΙΧ της οικογένειας και στο άθροισμα να μπαίνει εισοδηματικός συντελεστής. Αλλος να επιβληθεί μόνιμη εισφορά αλληλεγγύης ανάλογα με τα κυβικά και το εισόδημα. Χιουμοριστικές ιδέες για ισοδύναμα υπάρχουν στο Διαδίκτυο –λεφτά, πάλι, όχι.

Η φρενίτιδα των ισοδυνάμων –που συνεχίζεται κανονικά –δεν έχει ακόμα αποτελέσματα για το δημόσιο ταμείο. Ομως έχει προλάβει να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρους κλάδους όπως αυτόν του αυτοκινήτου, όπου κανείς δεν γνωρίζει τι θα πληρώσει, άρα δεν σκέφτεται καν να αλλάξει αυτοκίνητο, ακόμη κι αν χρειάζεται να το μετατρέψει σε ποδήλατο για να κυκλοφορήσει.

Τι κι αν στην Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στα όριά της; Η κυβέρνηση εξαντλεί τη φαντασία της στην εφεύρεση νέων φόρων –ασχέτως που σε λίγο δεν θα υπάρχουν στην κοινωνία πορτοφόλια για να τους πληρώσουν.

Για την ακρίβεια, δεν θα έχουν ούτε μαντίλι για να κλάψουν οι φορολογούμενοι οσονούπω και το χειρότερο είναι ότι από αύριο μπαίνουμε στο πιο κρίσιμο δίμηνο της χρονιάς σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις, με φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Μείωση εισοδημάτων και αύξηση φόρων: είναι η σίγουρη συνταγή φτωχοποίησης της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει σε αυτήν τη χώρα. Αλλά μήπως προστατεύονται οι ήδη φτωχοί; Οποιος γνωρίζει τι συμβαίνει με την ελληνική οικογένεια –όπου οι παλαιότεροι ζουν τους νεότερους –μπορεί να αντιληφθεί ότι και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι.

Τι απομένει; Η μικρή ομάδα των πραγματικά πλουσίων –οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν με άνεση σε ό,τι τους ζητηθεί. Αλλά μία κοινωνία των ολίγων προνομιούχων που κολυμπούν σαν πάπιες σε μια θάλασσα φτώχειας έχει μέλλον με πολλή ξηρασία…