Οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή των πληροφοριών που αποκτούμε μέσω του Διαδικτύου και κρίνονται ως σημαντικοί, καθώς αποτελούν πλέον κρίσιμο στοιχείο για τη συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη δημόσια ζωή. Οι «μηχανές αναζήτησης» μας βοηθούν να περιηγηθούμε μέσα από τεράστιες σε όγκο και μέγεθος βάσεις δεδομένων ή και σε ολόκληρη την τρέχουσα γνώση του κόσμου όπως είναι αποτυπωμένη στους λαβυρίνθους του Διαδικτύου. Οι αλγόριθμοι στους οποίους βασίζονται οι μηχανές αναζήτησης και που συχνά ψάχνουν για μας πριν από εμάς, χαρτογραφούν την ίδια στιγμή τις προτιμήσεις μας σε σχέση με τους άλλους χρήστες, προτείνοντας νέα ή ξεχασμένα κομμάτια του πολιτισμού μας.
Οι αλγόριθμοι διαχειρίζονται τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συναφείς ιστοσελίδες, επισημαίνουν την είδηση ενός φίλου, ενώ εξαιρούν κάποιου άλλου. Οι αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για να υπολογίζουν τι είναι «καυτό», «επίκαιρο», «σημαντικό» ή «της μόδας» ή «πολυσυζητημένο» στη δημόσια σφαίρα. Στο σύνολό τους δεν αποσκοπούν μόνο να μας βοηθήσουν να βρούμε πληροφορίες, αλλά και μας παρέχουν ένα μέσο πρόσβασης στην ενημέρωση του τι χρειάζεται να ξέρουμε και του τι και πώς πρέπει να ξέρουμε για να συμμετέχουμε στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, καθώς και για να εξοικειωθούμε με τα άλλα μέλη και τις κατηγορίες του κοινού στο οποίο συμμετέχουμε και είμαστε μέλη του. Στην ουσία, συνιστούν στις μέρες μας μια βασική λογική που διέπει τη ροή των πληροφοριών, από την οποία τελικά όλο και περισσότερο εξαρτιόμαστε.
Πολλά έχουν λεχθεί για τους αλγόριθμους των μηχανών αναζήτησης, αν και στην ουσία πρόκειται για ένα λογισμικό πρόγραμμα. Στην πράξη πρόκειται για κωδικοποιημένες διαδικασίες που αποσκοπούν στη μετατροπή των δεδομένων εισόδου σε μια επιθυμητή έξοδο. Οπως θα ανέμενε κανείς, βασίζονται και καθορίζονται από μαθηματικούς υπολογισμούς. Κατ' επέκταση θα μπορούσε κανείς να δει τους υπολογιστές ως μηχανές αλγορίθμων - σχεδιασμένων για την αποθήκευση και την ανάγνωση δεδομένων, την εφαρμογή μαθηματικών συναρτήσεων με ελεγχόμενο τρόπο και για την προσφορά και σύνθεση νέων πληροφοριών.
Οι συνέπειες. Αλλά, καθώς έχουμε «αγκαλιάσει» τα υπολογιστικά εργαλεία ως τα κυρίαρχα μέσα της έκφρασής μας και έχουμε μετατρέψει όχι μόνο τα μαθηματικά αλλά κι όλες τις πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή, έχουμε παράλληλα μετατρέψει τον ανθρώπινο λόγο και τη γνώση σε συναρτήσεις των μαθηματικών και των υπολογιστών. Και υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες όταν χρησιμοποιούμε τους αλγόριθμους για να επιλέξουμε αυτό που είναι πιο σημαντικό από ένα corpus δεδομένων που συγκροτούνται από τα ίχνη των δραστηριοτήτων μας, των προτιμήσεών μας και των εκφράσεών μας.
Αυτοί οι αλγόριθμοι, τους οποίους οι μελετητές αποκαλούν δημόσιου συμφέροντος αλγόριθμους, παράγουν και πιστοποιούν τη γνώση. Η αλγοριθμική αξιολόγηση των πληροφοριών, κατά συνέπεια, αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη λογική της γνώσης, που είναι χτισμένη σε συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με το τι είναι η γνώση και πώς πρέπει κανείς να εντοπίσει τις πιο σημαντικές συνιστώσες της.
Το γεγονός ότι στρεφόμαστε πλέον στους αλγόριθμους για να προσδιορίζουμε τι πρέπει να γνωρίζουμε, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, καθώς το εν λόγω λογισμικό μεταλλάσσει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε τις πληροφορίες αλλά και την κοινή λογική, που όλο και περισσότερο καθορίζεται από τους ορισμούς τους. Αν αυτό ισχύει, τότε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο πραγματώνεται η εισαγωγή των αλγορίθμων σε πρακτικές ανθρώπινης γνώσης, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από