Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενη στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο EuroWorking Group.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ υπογράμμισε πως εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα πριν εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση κάνει «αγώνα δρόμου» για να κλείσουν μέχρι το απόγευμα τα 48 προαπαιτούμενα και να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει να καταθέσει δύο πολυνομοσχέδια που θα ρυθμίζουν εκκρεμότητες, όχι όμως και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Τα δύο μεγαλύτερα εξ αυτών είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα, και τα «κόκκινα» δάνεια όπου το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ικανοποιήσει τόσο τις απαιτήσεις των δανειστών όσο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ώστε να περάσει «αναίμακτα» η νομοθετική ρύθμιση.

«Πονοκέφαλο», ωστόσο προκαλεί και το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων καθώς όπως φαίνεται η απεργία των προηγούμενων ημερών φέρνει αλλαγές στα κυβερνητικά σχέδια.