Τα στρατεύματά τους μετακινούν στον Βορρά οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, με βασικό στόχο να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε μια περιοχή που στο ξεκίνημα της προεκλογικής κούρσας έδειχνε ότι αποτελούσε προνομιακό πεδίο για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αδωνις Γεωργιάδης έδωσαν χθες ραντεβού με τον περιφερειάρχη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, ενώ με τριήμερη περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εξόρμηση Μεϊμαράκη στον Βορρά οδηγεί και μια άμεση καταγραφή του εσωκομματικού κλίματος, καθώς συνδυάζεται με ένα κρας τεστ συγκεντρώσεων με τον Τζιτζικώστα: ο νυν πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια περιόδευσε στην Κατερίνη, την ίδια ώρα που ο περιφερειάρχης πραγματοποιούσε περιοδεία στη Χαλκιδική –για να επικεντρώσει κι εκείνος σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του στην Κατερίνη. Στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, εγκαινίασε το δικό του εκλογικό κέντρο ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Για την αναμέτρηση στην έδρα Τζιτζικώστα έχει προηγηθεί ειδικός σχεδιασμός τουλάχιστον από τη πλευρά Μεϊμαράκη, καθώς αναγνωρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα που θα τού έδινε ώθηση και σε πανελλαδικό επίπεδο, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο.

Η εκτίμηση αυτή προφανώς είναι απότοκος και του κλίματος που διαμορφώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως απορρέει από το εντυπωσιακό 71% με το οποίο είχε εκλεγεί τον Μάιο του 2014 ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο επιτελείο Μεϊμαράκη κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο Τζιτζικώστας θα καταγράψει στις γαλάζιες κάλπες ένα αποτέλεσμα δύο ταχυτήτων –από τη Θεσσαλία και πάνω μπορεί να εξασφαλίζει σημαντικά ποσοστά, αλλά νοτιότερα θα πραγματοποιεί χαμηλή πτήση, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, και μένει να αποδειχθεί εάν το ισοζύγιο θα επιτρέψει στον περιφερειάρχη να παραμείνει μέχρι τέλους βασικός αντίπλαος του νυν αρχηγού.

ΨΙΘΥΡΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Το κλίμα αυτό, πάντως, έχει αρχίσει να τροφοδοτεί μια συζήτηση για το ενδεχόμενο κάποιος από τους τέσσερις υποψηφίους να αποτραβηχτεί νωρίτερα από την κούρσα –με τα βλέμματα σχεδόν αναγκαστικά να στρέφονται προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη.

Αυτή η παρασκηνιακή συζήτηση ώθησε ενδεχομένως και τον Γεωργιάδη να υπερτονίσει την πρόθεσή του να παραμείνει υποψήφιος ανεξάρτητα από την σειρά κατάταξης στις κάλπες: «Εγώ θα είμαι οπωσδήποτε στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου, όσες ψήφους και να πάρω» είναι το δικό του μήνυμα, με το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι, πέραν της κομματικής ηγεσίας, κινείται και με στόχο να εκπροσωπήσει στο εξής μια οργανωμένη συνιστώσα στα δεξιά της ΝΔ.

Ανάμεσα σε θερμές χειραψίες και εναγκαλισμούς, πάντως, από τη Θεσσαλονίκη οι Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης επεδίωξαν χθες να καταγραφούν και ως κύριοι εκφραστές των γαλάζιων ψηφοφόρων που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία.

Η στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα που φέρεται ότι παρέχει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δεν έκαμψε τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος συνδύασε την επίθεσή του στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με ευθεία προσέγγιση της λεγόμενης «Δεξιάς του Κυρίου»: «Αισθανόμαστε ότι χριστιανοσύνη και Ελλάδα συμπορεύονται, πάνε μαζί. Και γι’ αυτό με πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα, με πίστη στη δημιουργικότητα των Ελλήνων, παρά την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων, στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, εμείς θεωρούμε ότι όλοι οι Ελληνες ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα έρθουν καλύτερες μέρες», ήταν το κεντρικό σημείο της χθεσινής παρέμβασης Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καταγραφεί ως βασικός εγγυητής της γαλάζιας ενότητας. Με αφορμή και την ανοικτή σύγκρουση των συνυποψηφίων του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο ο ίδιος απείχε, χθες συνέστησε «ψυχραιμία και υπευθυνότητα».