Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ομάδες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή που μας πέρασε η Πρωτοβουλία για μία Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία αποτελούν στελέχη που συσπειρώνονταν στην ομάδα των 53+ και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή μετά το Μνημόνιο 3: συγκυρία, Αριστερά, κίνημα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 300 άτομα, με την παρουσία του προσφάτως απολυμένου από τον Στρατό και κοντοκουρεμένου Τάσου Κορωνάκη να ξεχωρίζει. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποχώρησε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη από την Κουμουνδούρου, έδειξε με σαφήνεια προς τα πού θα κινηθεί πολιτικά την επόμενη ημέρα.

Μαθαίνω μάλιστα πως θα έχει και ηγετικό ρόλο στη νέα αυτή κίνηση. Πλην Κορωνάκη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χάρης Γολέμης. Βλέπετε, μπορεί να χώρισαν πολιτικά, αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται, αφού και οι δυο τους συνυπήρχαν με τους διοργανωτές στην ομάδα των 53+.

Και η άλλη κίνηση

Παράλληλα κινείται και η άλλη ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τη διάσπαση και συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε πανελλαδική σύσκεψη για να αποφασίσει τις σχέσεις της με τις άλλες ομάδες και οργανώσεις. Αποφάσισαν να παραμείνουν στη ΛΑΕ, να λάβουν μέρος στην προσπάθεια ανασυγκρότησής της και αναλόγως της πορείας που θα ακολουθήσει θα κρίνουν αν θα συνεχίσουν να πορεύονται με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εκτιμούν πως η ΛΑΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και όσους αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν όμως, εξαιρούν το ΚΚΕ. Μάλλον χαρούμενους θα τους κάνει αυτό στον Περισσό.

Εκρηξη του ΚΚΕ

Στον οποίο Περισσό –όπου θεωρούν το Ασφαλιστικό αιτία πολέμου και δεν το κρύβουν –βράζουν, όπως μαθαίνω, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Και ο λόγος είναι η παρουσία τους στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές και που θα έχει ως κύριο θέμα –όπως είναι άλλωστε λογικό –την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο μεν Κατρούγκαλος θα μιλήσει στη θεματική «Ωρα αποφάσεων για επαγγελματικά Ταμεία –Ιδιωτικές συντάξεις –Κύρια ασφάλιση», ο δε Πολάκης στην ενότητα «Σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην Υγεία».

Στο ΚΚΕ είναι εξοργισμένοι με τους δύο υπουργούς, όχι μόνο με την παρουσία τους στο συνέδριο, αλλά και με το γεγονός πως δέχτηκαν να παραβρεθούν παρ’ ότι η ημερομηνία πραγματοποίησής του συμπίπτει με την πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αιχμή το Ασφαλιστικό.