Μια φορά και έναν καιρό υπήρχαν δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση, που πραγματοποιούσαν συνόδους για να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος. Σήμερα οι κόντρες εκδηλώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με στόχο να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση στον κυβερνοχώρο.

Διακυβεύονται πάρα πολλά. Το πώς θα αντιδράσει ο πλανήτης στις κυβερνοεπιθέσεις θα καθορίσει το πόσο θα ωφεληθούν οι επόμενες γενιές από την ψηφιακή εποχή. Η διασφάλιση της προστασίας και της ακεραιότητας των δεδομένων είναι πολύ σημαντική. Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων και στην κατάλληλη χρήση της κρυπτογράφησης. Με την παγκοσμιοποίηση οι οικονομίες μας εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ελεύθερη ροή δεδομένων που δεν γνωρίζουν σύνορα. Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη μελέτη του αναγνώρισε ότι η καινοτομία είναι πολύ σημαντική για τις οικονομίες του μέλλοντος.

Η Κίνα, για παράδειγμα, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή. Το μέλλον της χώρας, όπως και των υπόλοιπων κρατών, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη ενός ελεύθερου, δυναμικού και ασφαλούς Διαδικτύου. Σημαντικές επιλογές πρέπει να κάνει και η Ευρώπη, η οποία δεν πρέπει να επιτρέψει να κυριαρχήσει ο ψηφιακός προστατευτισμός. Επίσης η Ευρώπη οφείλει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να εκπονήσει μια κοινή πολιτική για την τεχνολογία. Τέλος, στα νέα δεδομένα οφείλουν να προσαρμοστούν και οι ΗΠΑ. Οφείλουν να αποδεχτούν ότι δεν είναι πια η μοναδική παγκόσμια κυβερνοδύναμη. Το Διαδίκτυο έχει γίνει η πιο σημαντική υποδομή σε όλο τον κόσμο. Ομως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή: σύντομα το Διαδίκτυο θα είναι η υποδομή όλων των υπόλοιπων υποδομών. Πολιτικές που εκπονούνται εν μέσω σύγχυσης, χάους και αντιπαράθεσης δεν έχουν θέση σε αυτόν τον νέο κόσμο των ευκαιριών.

Ο Καρλ Μπιλντ είναι πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας