Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκαν οι αρμοδιότητες που θα έχουν τα στελέχη που απαρτίζουν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως τα τρία νεαρά στελέχη που είχαν συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Πολιτική Γραμματεία τον περασμένο Φεβρουάριο, διατήρησαν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τη δουλειά τους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τους τομείς Εργατικής Πολιτικής, Υγείας και Παιδείας, ο Γιάννης Μπουρνούς την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η Ράνια Σβίγκου παραμένει εκπρόσωπος Τύπου, έχοντας υπό την εποπτεία της και το ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής.

Οι αρμοδιότητες

Παράλληλα, τις νέες τους αρμοδιότητες ανέλαβαν και οι νεοεισερχόμενοι στην Πολιτική Γραμματεία. Ο εμπειρότερος όλων και πρώτος σε σταυρούς στην εσωκομματική ψηφοφορία Χάρης Γολέμης είναι υπεύθυνος για το Πρόγραμμα, τη Θεωρία και του think tank της Κουμουνδούρου, του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, του οποίου είναι και διευθυντής.

Ο δεύτερος σε ψήφους Αντώνης Κοτσακάς χρεώθηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πέτρος Καραγεώργος θα είναι συντονιστής του Οργανωτικού. Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Σκορίνης αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες των πρώην υπερυπουργείων Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Ενέργεια, Βιομηχανία, Περιβάλλον, Ναυτιλία κ.λπ.), ο Μιχάλης Υδραίος τους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η Μαρίκα Φραγκάκη την Οικονομική Πολιτική και ο Νίκος Παυλίδης τα Σώματα Ασφαλείας και την Αμυνα.

Τελευταίο άφησα τον κινηματικό Πάνο Λάμπρου που είναι ο πιο παλιός στο όργανο και ο οποίος διατηρεί τους τομείς Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων. Από όσα μπόρεσα να μάθω, ύστερα από καιρό σε εσωκομματικές διαδικασίες όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι.

Κλήση Κατρούγκαλου

Φυσικά στη συνεδρίαση, εκτός των οργανωτικών, συζητήθηκε και η καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού.

Η Γραμματεία αποφάσισε το θέμα να συζητηθεί αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. Σταύρωμα μου μυρίζει…

Ο… Πάπας, ο Παππάς και οι άδειες

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες η ένταση ήταν μεγάλη. Και ακούστηκαν πολλά. Παρακάτω σας καταγράφω μερικά επεισόδια, σημειώνοντας για την ενημέρωσή σας ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις αρμόδιες επιτροπές επί της αρχής. Στηρίχθηκε ωστόσο μόνο από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Επεισόδιο 1

Αρχίζω λοιπόν από κάτι που δεν κατέγραψε καλά το μικρόφωνο. Ηταν η φράση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ΜΜΕ, Νίκο Παππά. «Υπουργέ, έχετε μπερδευτεί… Αλλο το αλάθητο του Παππά και άλλο του Πάπα που αποφασίζει για όλους και όλα».

Επεισόδιο 2

Ο υδράργυρος της πολιτικής κόντρας σκαρφάλωσε στο κόκκινο όταν ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης χαρακτήρισε «φυσικό αυτουργό του εγκλήματος στην ΕΡΤ» τον Νίκο Παπαουλάκη. Φανερά εκνευρισμένη η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ άρχισε να φωνάζει ότι «το έγκλημα που γίνεται τώρα θα το πληρώσετε εσείς», ενώ ο συνάδελφός της Δημήτρης Κυριαζίδης συμπλήρωσε: «Αξιος ο μισθός σας».

Ποιος είναι ο Παπαουλάκης; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιχαλίτση, πρόκειται για τον άνθρωπο που το 2013 ήταν σύμβουλος του υπουργού και «τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τον διαγωνισμό για την DIGEA ανταμείφθηκε με το να διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, στις 11 Ιουλίου ανέβηκε και έκλεισε τους πομπούς του Υμηττού με τους οποίους η ΕΡΤ εξέπεμπε στην Αττική».

Επεισόδιο 3

Η κόντρα του εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με τον υπουργό Επικρατείας είχε χθες και ένταση και διάρκεια. Ενα ακόμα επεισόδιο ανάμεσά τους είχε να κάνει με τον τρόπο υποβολής των προτάσεων των κομμάτων.

Παραθέτω τον διάλογο:

Αυγενάκης: Χθες ο κ. Παππάς είπε ότι είναι ανοιχτός και διαθέσιμος για συναινέσεις.

Παππάς: Μπαινοβγαίνετε και κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Τα άλλα κόμματα έχουν κάνει γραπτές προτάσεις. Εσείς δεν έχετε κάνει.

Αυγενάκης: Και αυτά που έχουμε πει από το βήμα τι είναι; Πλάκα κάνετε;

Παππάς: Πρέπει να τις καταθέσετε γραπτώς.

Αυγενάκης: Είμαι εισηγητής του κόμματος. Ρωτήστε να δείτε πώς γίνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία.