Πιστεύατε πως το Ολοκαύτωμα το θέλησε ο Χίτλερ, το σχεδίασαν οι αξιωματούχοι του και το εφάρμοσαν οι γκάνγκστερ του και οι συνένοχοί τους στις κατεχόμενες χώρες. Θυμόσασταν την ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 30 Ιανουαρίου του 1939 μπροστά στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο: «Σήμερα θα γίνω και πάλι προφήτης: αν το διεθνές εβραϊκό κεφάλαιο στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης κατορθώσει για μια ακόμη φορά να σπρώξει τους λαούς σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, τότε το αποτέλεσμα δεν θα ήταν η μπολσεβικοποίηση του κόσμου, άρα η νίκη των Εβραίων, αντιθέτως, θα ήταν ο αφανισμός της εβραϊκής φυλής στην Ευρώπη».

Χωρίς να είστε ειδικός, δεν αμφιβάλλατε πως η συστηματική σφαγή του εβραϊκού λαού ήταν εγγεγραμμένη στα γονίδια του ναζιστικού «λυτρωτικού αντισημιτισμού» (Σαούλ Φριντλέντερ). Γνωρίζατε άλλωστε πως το «Ολοκαύτωμα μέσω σφαιρών» είχε ξεκινήσει με την έναρξη του πολέμου στα ανατολικά, το καλοκαίρι του 1939, στα απόνερα της προέλασης των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, δηλαδή δύο και πλέον χρόνια πριν από την επίσκεψη του μεγάλου μουφτή στο Βερολίνο.

Ησασταν βέβαια ενήμεροι για τον λυσσασμένο αντισημιτισμό του μουφτή, για το φλερτ του με τον Χίτλερ, για τις προσπάθειές του να στήσει μια μουσουλμανική μεραρχία των SS αποτελούμενη από Βοσνίους. Γνωρίζατε όμως επίσης πως οι φιλογερμανικές συμπάθειες ήταν συνήθεις στη βρετανική αυτοκρατορία, από την Ινδία μέχρι το Ιράκ, χάρη στην παλαιά αρχή «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Και γνωρίζατε, τέλος, πως μόνο ο «μικρός ποταπός θίασος» των αρνητών του Ολοκαυτώματος (Πιερ Βιντάλ – Νακέ) αμφισβητούσε αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα.

Ε, λοιπόν, κάνατε λάθος. Στην οργιάζουσα φαντασία του πρωθυπουργού μας, ο μουφτής προηγείται του Φύρερ και τον παραγκωνίζει, οι Παλαιστίνιοι είναι οι δάσκαλοι και οι Γερμανοί οι μαθητές. Αυτός ο βλάκας ο Χίτλερ δεν το σκέφτηκε μόνος του, χρειάστηκε έναν Χουσέινι να του το ψιθυρίσει στ’ αφτί.

Πώς καταλήγεις σε μια τέτοια εκπόρνευση του Ολοκαυτώματος; Αλίμονο, είναι απλό! Μέσα στον πολιτικό ζουρλομανδύα όπου προσπαθεί να κινηθεί, ο Μπίμπι χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Χθες, προκειμένου να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, κατηγόρησε τους Ιρανούς πως είναι οι νέοι Ναζί. Σήμερα, με το άγχος των επιθέσεων με μαχαίρι που δοκιμάζουν τον μύθο της ενότητας της Ιερουσαλήμ, είναι σειρά των Παλαιστινίων να ενδυθούν τη στολή των SS, σειρά του Μαχμούτ Αμπάς να πάρει τη θέση του μεγάλου μουφτή.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Νετανιάχου πέφτει τόσο χαμηλά που ακόμα και οι χειρότεροι αντίπαλοί του αιφνιδιάζονται. Αυτή τη φορά ποδοπατά ό,τι πιο ιερό έχει η επώδυνη μνήμη αυτού του λαού. Αυτή τη φορά, παρουσιάζοντας έναν τιποτένιο συνεργάτη, εκπρόσωπο μιας περιφερειακής επαρχίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ως τον κύριο υποκινητή της Τελικής Λύσης, προσφέρει ένα ανέλπιστο δώρο στους κάθε λογής αρνητές του Ολοκαυτώματος: αφού το λέει αυτός, ισχύει, ο Χίτλερ δεν είναι και τόσο ένοχος. Αυτή τη φορά εξιλεώνει ταυτόχρονα ό,τι έχει η Ευρώπη σε Ακροδεξιά που νοσταλγεί λιγότερο ή περισσότερο τον φασισμό ή ακόμη και τον ναζισμό.

Η ιστορία είναι η ερωμένη του πολιτικού. Δεν είναι παρά η πόρνη του πολιτικάντη. Και αυτός ο άνθρωπος ισχυρίζεται πως μοιάζει στον Τσόρτσιλ;

O Ελί Μπαρναβί είναι ιστορικός και συγγραφέας, επίτιμος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Φονικές θρησκείες» (εκδόσεις Πόλις). Το σχόλιό του αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ισραηλινού δικτύου i24.