Η Starbucks και μια θυγατρική της Fiat Chrysler Automobiles NV θα πρέπει να πληρώσουν έως 30 εκατ. ευρώ η καθεμία για φόρους προηγούμενων ετών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι συμφωνίες φορολόγησης που είχαν κάνει με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι παράνομες.
Οι δύο εταιρείες είναι οι πρώτες που καλούνται να καταβάλουν τέτοιους φόρους καθώς οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα φοροαποφυγής από πολυεθνικές.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει τώρα σε σύγκρουση της Κομισιόν και με την Apple Inc. και την Amazon. com Inc καθώς στη σχετική έρευνα εμπλέκονται και οι δύο αυτές εταιρείες και οι αποφάσεις εκκρεμούν.
Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ χαρακτήρισε παράνομες τις συμφωνίες φοροαποφυγής. «Ελπίζω ότι με την (χθεσινή) απόφαση οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών και οι εταιρείες θα λάβουν το μήνυμα. Ολες οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, πολυεθνικές ή μη, θα πρέπει να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν» ανέφερε. Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τις συμφωνίες αυτές οι εταιρείες είναι σαν να έχουν λάβει κρατική επιχορήγηση, κάτι που απαγορεύεται.
Η Starbucks, η Fiat, η Apple και η Amazon μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς πέρυσι οι αποκαλύψεις ότι πολυεθνικές είχαν κάνει συμφωνίες με χώρες-μέλη της ΕΕ για χαμηλότερη φορολόγηση είχαν προκαλέσει αίσθηση.
Εγγραφα που διέρρευσαν από ομάδα δημοσιογράφων έδειξαν ότι μόνο το Λουξεμβούργο έκανε χιλιάδες μυστικές συμφωνίες φορολόγησης με εταιρείες από όλο τον κόσμο, από την PepsiCo Inc. μέχρι τη Walt Disney και την Amazon, η οποία έχει περισσότερους από 1.000 εργαζομένους σε αυτή τη μικρή χώρα.
Η απόφαση της Κομισιόν σημαίνει ακόμη ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που τους είχαν παραχωρήσει συγκεκριμένες χώρες. Οι φορολογικές Αρχές της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου πρέπει να αποφασίσουν τώρα το ακριβές πρόστιμο-φόρο που θα πληρώσουν οι δύο εταιρείες με βάση ειδική μέθοδο που έχει εκπονήσει η Κομισιόν. Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν και θα την εξετάσει προσεκτικά από κάθε πλευρά ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξέφρασε την έκπληξή της για την απόφαση αυτή της Κομισιόν, ότι ουσιαστικά η Starbucks έλαβε κρατική βοήθεια μέσω της συμφωνίας, και ανέφερε ότι θα την εξετάσει προσεκτικά από νομικής απόψεως. Με τη θέση της Ολλανδίας συμφωνεί και η Starbucks, η οποία ανέφερε ότι θα κάνει έφεση. Η Fiat από την πλευρά της ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμιάς μορφής κρατική στήριξη.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από