Φωτιές άναψε χθες τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti, σύμφωνα με το οποίο οι κρατικοί σιδηρόδρομοι RZD αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τρεις διαγωνισμούς του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εταιρεία τροχαίου υλικού ROSCO και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ρώτησα τον άνθρωπό μου στην κυβέρνηση και έμαθα πως παρότι επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουν, εντούτοις στο Μαξίμου φοβούνται εδώ και καιρό πως οι Ρώσοι θα μας κουνήσουν το μαντίλι.

Γιατί; Κάτι η οικονομική κρίση στη Ρωσία, κάτι η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή τής ελληνικής κυβέρνησης προς τη Δύση, όλ’ αυτά μαζί είναι η απάντηση. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο δεν είχαν κάνει και με τη ΔΕΠΑ το 2013;

Σύμφωνα πάντως με το τηλεγράφημα, η απόσυρση της ρωσικής συμμετοχής σχετίζεται με την αλλαγή ηγεσίας στην RZD και την παραίτηση του ισχυρού τους άνδρα Βλαντίμιρ Γιακούνιν που είχε επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου επέκτασης στη χώρα μας.