Θα τους τρελάνει τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τα ήξεις αφήξεις. Το λέω επειδή την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των άλλων τριών υποψηφίων είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για ένα ντιμπέιτ των τεσσάρων που θα γινόταν στην κρατική τηλεόραση.

Ομως, φαίνεται ότι μετά τα τζαρτζαρίσματα των τελευταίων ημερών και τις σχετικές εισηγήσεις που δέχθηκε στην προχθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά του ντιμπέιτ, το ξανασκέφτεται.

Πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αρνητικός με το επιχείρημα ότι «κανένας σοβαρός άνθρωπος στο κόμμα δεν το θέλει» και ότι το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να τροφοδοτήσει τα παραπολιτικά σχόλια. Κυριάκος και Αδωνις, πάντως, επιμένουν να γίνει τουλάχιστον ένα ντιμπέιτ. Φοβάμαι ότι με την ελπίδα θα μείνουν.
Οι δικαστές

του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξαναχτυπούν υπέρ της διαφάνειας

Μπορεί να διανύουμε ημέρες φθινοπώρου, αλλά η θερμοκρασία στον χώρο της Δικαιοσύνης ανεβαίνει συνεχώς. Αυτή τη φορά, αιτία είναι η διάταξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία καταργείται ο προληπτικός έλεγχος που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δημόσιες δαπάνες.

Οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου με ψήφισμά τους στρέφουν ευθέως τα βέλη κατά της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης και ζητούν την άμεση κατάργησή της.

Για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς η αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν έχει να κάνει μόνο με την τήρηση της συνταγματικής επιταγής, αλλά και με την ουσία της προβλεπόμενης διάταξης. Για τον λόγο αυτό χτυπούν συναγερμό.

Οπως μάλιστα λένε, «το μέτρο της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου όχι μόνο είναι αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του αλλά, αντιθέτως, θέτει σε διακινδύνευση τον στόχο της πάταξης της διαφθοράς και της αποτροπής της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, η εκ των υστέρων ανάκτηση του οποίου έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δυσχερής».

Για τον λόγο αυτό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόεδρος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και γενικός γραμματέας Παναγιώτης Παπίδας) έθεσαν το θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και στον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ζήτησαν δε από τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες «να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι και να αναλογιστούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργησή του στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος». Αμ πώς…

Και οι διοικητικοί δικαστές για τις ελλείψεις

Δεν είναι μόνο οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης. Παράπονα διατυπώνουν και οι διοικητικοί δικαστές, που βλέπουν να περνά ο χρόνος και να μην επιλύονται τα χρονίζοντα προβλήματα της διοικητικής δικαιοσύνης. Την ώρα μάλιστα που το στοίχημα είναι η επιτάχυνση των χιλιάδων δικών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, μεταξύ αυτών και φάκελοι με φορολογικές διαφορές.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης των διοικητικών δικαστηρίων, σύμφωνα με την Ενωση, είναι μία δέσμη μέτρων όπως να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Οπως λένε, υπάρχουν διοικητικά δικαστήρια που δεν λαμβάνουν κονδύλι ούτε για την αγορά χαρτικής ύλης!