Τα χαμόγελα περίσσευαν χθες στον έκτο όροφο της Λεωφόρου Μεσογείων. Αναφέρομαι στην πρωινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ασφάλειας και ενέργειαςΑμος Χοχστάιν, που είχε παραστεί και στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Κέρι στη Νέα Υόρκη.

Διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος, και ακούγοντας τις δηλώσεις των δύο ανδρών, το στίγμα του αναπροσανατολισμού στα ενεργειακά με τη Δύση ήταν πιο ξεκάθαρο από ποτέ.

Ο Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον αγωγό TAP «έργο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα», ενώ στάθηκε και στα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. O Χοχστάιν έπλεξε το εγκώμιο του έλληνα υπουργού, είπε ότι είχε μαζί του μια «εξαιρετική συζήτηση», ότι οι ΗΠΑ θεωρούν στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα στα ενεργειακά, και ότι ενθαρρύνουν τον διάλογο για να βρεθούν λύσεις τόσο στον TAP, όσο και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Χρειάστηκαν για να φτάσουμε ώς εδώ πέντε ολόκληροι μήνες, το ανούσιο δόγμα Λαφαζάνη και ένα ατυχές φλερτ με τη Μόσχα. Διόλου τυχαία, στις δηλώσεις των δύο ανδρώνδεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στον περίφημο ελληνορωσικό αγωγό Turkish Stream,έργο που ούτως ή άλλως έχει σκαλώσει με ευθύνη της Τουρκίας.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, εντύπωση έκανε ότι αμέσως μετά την πρώτη, είχε οργανωθεί και δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά τριμερής, με παρουσία και της βουλγάρας υπουργού Ενέργειας Τεμενούσκα Πέτκοβα (φωτογραφία), προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

«Πίσω στον θείο Σαμ», «στροφή στον ρεαλισμό», ό,τι και να πείτε, δεν θα πέσετε έξω…