Εντάξει. Μαζί δεν εμφανίστηκαν (παρά δυόμισι ώρες). Αλλά Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης μίλησαν αμφότεροι στην ημερίδα που οργάνωσε το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου σε συνεργασία με το προοδευτικό ευρωπαϊκό θινκ τανκ FEPS με θέμα «Προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Ο Σταύρος που μίλησε το μεσημέρι, υπογράμμισε την ανάγκη για μια «συμμαχία» των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Με την ευκαιρία, έκανε και άνοιγμα στη Διαμαντοπούλου, μιλώντας για «ανοικτά πανεπιστήμια στο πνεύμα του νόμου της Αννας». Η Φώφη έκανε εμφάνιση χθες το απόγευμα και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο που προώθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Το κλου όμως πέρα από τις ευγένειες ομιλητών και παρευρισκομένων, είναι αλλού. Ο μεν Θεοδωράκης κάλεσε «σε διάλογο όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας». Η δε Γεννηματά ζήτησε «τη συμμετοχή όλων όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της προγραμματικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Για όποιον δεν κατάλαβε πίσω από τις λέξεις ο ένας απλά καλεί όποιον ενδιαφέρεται να βουτήξει στο Ποτάμι, η δε άλλη καλεί τους πάντες, του Ποταμιού συμπεριλαμβανομένου, να συνεργαστούν. Με δυο λόγια, «τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα».

Το καλύτερο όμως έγινε πιο αργά, στο τελευταίο πάνελ, όπου μίλησαν η Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του FEPS, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παρουσία στο κοινό του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Κώστα Λαλιώτη.

Αυτό επειδή ο Μάσιμο έκανε το σφάλμα να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Η Διαμαντοπούλου δεν τον δάγκωσε ακριβώς, αλλά είπε κάτι του τύπου «σημασία δεν έχει πώς ορίζεις εσύ τον εαυτό σου». Οπως το έθεσε, «είναι σαν να λέμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ανήκει στη σοσιαλδημοκρατία, επειδή ασπάστηκε την αγορά».

Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα σκέφτονταν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο υπηρεσιακός πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αμυράς, Ιάσων Φωτήλας, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και οι Πέτρος Δούκας και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

PASOK και pasokification

Εγώ πάντως θέλω να σας πω ότι ωτακουστής μου βρήκε πιο ενδιαφέρουσα την ομιλία της Φώφης για έναν και μόνο λόγο: έμαθε καινούργιους νεολογισμούς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν ενημέρωσε το κοινό ότι στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο εκτός από το Grexit έχει εισαχθεί και ο όρος pasokification. Στα ελληνικά θα το αποδίδαμε ως πασοκοποίηση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εννοούμε εμείς εντός συνόρων ως πασοκοποίηση. Οπως εξήγησε η Γεννηματά στο κοινό, για τους ξένους η λέξη σημαίνει «ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω κρίσης και των πολιτικών λιτότητας». Να προσθέσω μόνο ότι ο όρος αναφέρεται συγκεκριμένα σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τον εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο ο Τζέιμς Ντόραν, ακτιβιστής των βρετανών Εργατικών.

Αρωμα αποπομπής

Την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στη χθεσινή ακρόαση φορέων για το πολυνομοσχέδιο, όπου πρότεινε να μην τιμωρείται σε επίπεδο πταίσματος αλλά σε βαθμό πλημμελήματος. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του επιφύλαξε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα. Τι είπε; «Δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιου είδους προτάσεις. Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας τους ανθρώπους» ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως τέτοιου είδους προτάσεις εκφράζονται από ανθρώπους που είναι πολλά χρόνια στα μέσα μεταφοράς.