Στην Κουμουνδούρου δεν τους πτοούν ούτε τα πολυνομοσχέδια ούτε τίποτα. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την περιβόητη «πορεία προς τον λαό», προκειμένου να εγγράψουν νέα μέλη και να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, δεν χάνουν καθόλου χρόνο. Από χθες κιόλας ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις των οργανώσεων βάσης, προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα ξεκινήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που αποφάσισε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστή τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και υπουργοί, όπως έγινε χθες στη συγκέντρωση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αγία Παρασκευή, που διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Ζαχαριάδη.

Το φάντασμα από το παρελθόν

Η υπόθεση πάντως δεν είναι και πολύ εύκολη. Πρέπει να είναι η τρίτη ή η τέταρτη απόφαση συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2012 που αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να αντιστοιχηθεί το εκλογικό ποσοστό του κόμματος με την κομματική βάση.

Το περιβόητο άνοιγμα στην κοινωνία, αν και εξαγγέλθηκε πολλές φορές, καμία δεν υλοποιήθηκε. Ηταν άλλωστε και ένας από τους στόχους που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι δύο προηγούμενοι γραμματείς Δημήτρης Βίτσας και Τάσος Κορωνάκης. Πλέον, καλείται να τον υλοποιήσει ο καινούργιος στη θέση Παναγιώτης Ρήγας.

Θα μου πείτε, αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης και εκλογικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνουν τώρα; Μήπως πολύ αισιόδοξοι δεν είναι;

Τρεις πυλώνες αισιοδοξίας

Οντως είναι αισιόδοξοι αυτήν τη φορά. Αλλά από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου; Οπως μου εξηγούν στελέχη που έχουν αναλάβει την καμπάνια, υπάρχουν τρεις λόγοι που τους κάνουν να πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν.

n Πρώτον, το ότι αποχώρησαν από το κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ομάδα του που, σύμφωνα με τους προεδρικούς, μπλόκαραν όλο το προηγούμενο διάστημα το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ζητώντας πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης από όσους εκδήλωναν το ενδιαφέρον να ενταχθούν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

n Δεύτερη νότα αισιοδοξίας αποτελούν τα ταξικά στοιχεία των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου. Λαϊκά στρώματα και μικρομεσαίοι είναι εκείνοι που εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το τρίτο Μνημόνιο.

n Τρίτο και τελευταίο, τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις. Σε επίπεδο οργανώσεων βάσης σχεδόν 15%, μεσαία στελέχη περίπου 30%, ενώ στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας οι αποχωρήσεις έφτασαν σχεδόν το 40%. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με όσους έχουν χρεωθεί να τρέξουν την ανασυγκρότηση, δείχνουν φοβερή διαφορά διάθεσης βάσης – στελεχών. Πάντως, ακόμη απορούν πώς η πάλαι ποτέ εσωκομματική αντιπολίτευση εμφάνιζε τέτοια δυναμική σε επίπεδο οργάνων, εφόσον είχε τόσο μικρή απήχηση στη βάση.

Προσέγγιση των απογοητευμένων

Βέβαια, εκτός του ανοίγματος προς την κοινωνία και την καμπάνια εγγραφής νέων μελών που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μία ακόμη προσπάθεια.

Από την Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό το μασάζ προς κόσμο που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μέλη οργανώσεων βάσης και μικρομεσαία στελέχη, και ναι μεν αποχώρησαν το προηγούμενο διάστημα, όμως δεν εντάχθηκαν σε άλλα κόμματα και κυρίως στη Λαϊκή Ενότητα.

Απ’ ό,τι μαθαίνω, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται θετικά για αρχή, ωστόσο η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Βέβαια, αυτό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι αν σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και στελέχη που αποχώρησαν, δεν εντάχθηκαν σε κάποιο άλλο κόμμα, δημιούργησαν όμως δικές τους, μικρές πολιτικές κινήσεις. Και αυτοί, πιστέψτε με, είναι αρκετοί.

Δεν υπάρχειπαραγραφή,επιμένειο Αλεξιάδης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε και χθες στη Βουλή ότι θέμα παραγραφής για τη λίστα Λαγκάρντ δεν υπάρχει. Η φορολογική διοίκηση, είπε, έχει το δικαίωμα ελέγχων μέχρι τις 31-12-15 και υπογράμμισε ότι η παραγραφή αφορά μόνο το φορολογικό μέρος της υπόθεσης.

«Η λίστα Λαγκάρντ είναι σε εισαγγελική παραγγελία – και οι 2.062 περιπτώσεις. Είναι υπό έλεγχο όλες» επισήμανε ο Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας πως «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ελεγχθούν γιατί δεν εμπίπτουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα».

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει ούτε παραγραφή να γίνει ούτε κανείς να γλιτώσει, όπως μεθόδευαν άλλοι το προηγούμενο διάστημα». Για να δούμε…

Στην παράταση

Αναφορικά με την επιφύλαξη των τεχνικών κλιμακίων να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση για παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας παραγραφής των όποιων αδικημάτων, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως αν αυτό αφορά μόνο τις υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, τότε υπάρχει μείζον θέμα.

Ο Αλεξιάδης από την πλευρά του έσπευσε να απαντήσει ότι «η πολιτική βούληση είναι σαφέστατη, επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να παρατείνει την παραγραφή κατά ένα έτος».