Δεν ξέρω αν φταίει η επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Μπορεί, πάλι, να ευθύνεται η συνάντηση που είχε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Θυμίζω ότι εκεί συζητήθηκε το Προσφυγικό και η ανεύρεση τρόπου συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για τη φύλαξη των συνόρων.

Αυτό που ξέρω είναι ότι οι δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας περί ελληνοτουρκικής φύλαξης του Αιγαίου ήταν λιγάκι… άουτ (ή οφ) για να το θέσω ευγενικά.Αφού εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μη «συντεταγμένη κατάσταση» στο Αιγαίο ο Στέφεν Ζάιμπερτ έριξε στο τραπέζι την ιδέα της συνεργασίας των Λιμενικών ή ακόμη και του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών. Εννοείται ότι στο υπουργείο Εξωτερικών είδαν τις δηλώσεις, έπεσαν από τις καρέκλες τους και εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση.

Σε αυτήν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας θυμίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «συντεταγμένη» ευρωπαϊκή δράση που θα αφορά, μεταξύ των άλλων, την ενίσχυση της Frontex, την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας. Οσο για τη συνεργασία, εξυπακούεται ότι δεν θα ανοίξουμε τις ορέξεις των Τούρκων με κοινές περιπολίες.

Για την… καινοφανή ιδέα συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κούτρας θυμίζει ότι το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων πολέμου δεν αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις. Πάντως, δεν θεωρώ τυχαίο ότι ύστερα από όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς διέψευσε τα σενάρια ότι η Κομισιόν προτείνει κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Στοιχειώδες, Στέφεν