Από την ομάδα ΔΕΛΤΑ ξεκινά η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών υπηρεσιών για λόγους οικονομίας δυνάμεων (λιγότερους στα γραφεία) και χρημάτων (λιγότερα ενοίκια).

Το γεγονός όμως ότι η αρχή της αναδιάρθρωσης γίνεται με τη ΔΕΛΤΑ κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, αφού αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχουν βρεθεί πολλές φορές να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια και περιστατικά υπέρμετρης βίας, ενώ πιέσεις για την κατάργησή της υπήρχαν από καιρό από τον τομέα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρες όμως είχαν καταγραφεί και μεταξύ στελεχών της ΔΕΛΤΑ και άλλων μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ. –κυρίως της ομάδας Ζ –που είχαν φτάσει ακόμη και στην υποβολή μηνύσεων από ζητάδες σε δελτάδες.

Πάντως, το γεγονός ότι η υπηρεσία καταργείται δεν σημαίνει και ότι θα κλείσουν οι φάκελοι εκείνων που ελέγχονται πειθαρχικά, όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, υποστράτηγος των Τεθωρακισμένων, μην το ξεχνάτε…

Η ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης) που μετρά περίπου 250 αστυνομικούς είχε ιδρυθεί το 2009 με στόχο να επεμβαίνει άμεσα σε συμβάντα στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα, ένα μέρος της δύναμης της θα πάει στα ΜΑΤ, ένα δεύτερο στις Ομάδες Πρόληψης – Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και οι υπόλοιποι θα πάνε στις ομάδες ΔΙΑΣ και σε κοινές περιπολίες.

Ο Καλλικράτηςστην ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Τμημάτων, ώστε σε γενικές γραµµές η κατανομή τους να ακολουθήσει τον Καλλικράτη. Να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον ένα Τµήµα ανά δήµο, µε εξαιρέσεις ωστόσο σε περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και κρίνεται αναγκαία η λειτουργία περισσότερων αστυνοµικών υπηρεσιών.

Χθες ο υπουργός δεν ανέφερε λεπτομέρειες, είπε όμως ότι «θα ληφθούν υπόψη γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες. Αλλά σχήματα, αστυνομικών τμημάτων των οκτώ και δέκα ανθρώπων όπου κανείς δεν κάνει αστυνόμευση, θα αλλάξουν».

Το κούρεµα στις αστυνοµικές υπηρεσίες –Αστυνοµικά Τµήµατα και Τµήµατα Ασφαλείας, µε κατάργηση και σύµπτυξη –αναµένεται να φθάσει κατά µέσο όρο περίπου το 30%.

Το σχέδιο περιορισµού των αστυνοµικών υπηρεσιών στοιχειώνει την Κατεχάκη από την υπουργία του Νίκου Δένδια και του διαδόχου του Βασίλη Κικίλια.

Χιλιόµετρα ανά την Ελλάδα έγραψε και ο προηγούµενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης µαζί µε τον γραµµατέα του υπουργείου Δηµήτρη Αναγνωστάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις περισσότερες Αστυνοµικές Διευθύνσεις της χώρας και ζύγισαν από κοντά ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Φαίνεται ότι η ώρα της αλήθειας θα σηµάνει επί υπουργίας Τόσκα. Ηδη έχουν κληθεί στην Αθήνα οι περιφερειακοί διευθυντές της ΕΛ.ΑΣ. προκειµένου να εκθέσουν λεπτοµερώς τις προτάσεις τους και τα σχέδια που έχουν καταστρώσει στις περιφέρειές τους, ανάλογα µε τις ανάγκες. Οι εισηγήσεις αναµένεται να ολοκληρωθούν µέχρι τα τέλη του µήνα ώστε να αρχίσει η διαδικασία της τελικής επεξεργασίας.

Tο ΚΚΕ τρίζει τα δόντια του

Χθες ήταν απλώς τα προεόρτια για το τι ετοιμάζει ο Περισσός το επόμενο διάστημα. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ήδη από την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις, όταν είχε μιλήσει για συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η πρεμιέρα έγινε από εκπαιδευτικούς στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκο Φίλη με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, και τις ομοσπονδίες συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Οικονομικών όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και ολοκληρώθηκαν με κινητοποίηση συνδικάτων που ελέγχονται από τους κόκκινους συνδικαλιστές έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αυτά για αρχή.

Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει για τη συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας την Παρασκευή, ημέρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, και συνεχίζει με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας στις 22 Οκτωβρίου. Αφήστε που υπάρχει και μια προγραμματισμένη απεργία για τις αρχές Νοεμβρίου. Με δυο λόγια, το σύνθημα που κυριαρχεί στον Περισσό είναι: «Ντου από παντού».