Κυκλοφορεί ως κοινοβουλευτικός μύθος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την παρέα της Αριστερής Πλατφόρμας πριν εγκαταλείψουν τα προεδρικά αξιώματα έκαναν φύλλο και φτερό –δηλαδή φωτοτύπησαν –τα πάντα. Μεταξύ άλλων, λέγεται, και 32 δικογραφίες.

Μένει να αποδειχθεί στο μέλλον αν κάτι τέτοιο αληθεύει. Οπως και αν πράγματι η Ζωή άφησε πίσω της ανυπόγραφες τις συμβάσεις των ορκωτών λογιστών που διενεργούν τους ελέγχους στα πόθεν έσχες των βουλευτών.

Ωστόσο χθες συνέβη το εξής στη Βουλή. Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε στην αίθουσα της Γερουσίας, σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η πληροφορία ότι υπάρχουν δύο κυβερνητικά στελέχη με μαύρες τρύπες στα πόθεν έσχες τους καθώς και ένας νυν και ένας πρώην βουλευτές με εκκρεμότητες.

Υπάρχει δηλαδή, όπως λέγεται, ένας υπουργός που για τρία χρόνια είχε ξεχάσει να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο πόθεν έσχες του και με συμπληρωματική δήλωση το έκανε φέτος. Καθώς και ένα ακόμη κυβερνητικό στέλεχος το οποίο είχε μετοχές σε ιδιωτική εταιρεία τις οποίες επίσης δεν δήλωσε.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δήλωσή της στο Μega η πρώην αρμόδια αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου –στέλεχος πια της ΛΑΕ –λέγοντας ότι στο διάστημα της δικής της θητείας εξετάστηκε σειρά τεσσάρων περιπτώσεων υπόχρεων με προβληματικά πόθεν έσχες. «Για αυτά τα πόθεν έσχες είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω αυτή την επιτροπή (πόθεν έσχες) με τη νέα της σύνθεση» είπε.

Ενας ψύχραιμος παρατηρητής σχολίαζε δηκτικά χθες ότι για κάποιους ο «εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός» έχει ενδιαφέρον μόνο αν εκβιάζεται από τους ίδιους. Επεται συνέχεια…

Επείγον, αλλά

όχι τόσο επείγον…

Στους παλιούς ρυθμούς επιστρέφει η Βουλή. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα στις 09.30 συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων σε πλήρη σύνθεση. Το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού οι τρεις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Σε μία εξ αυτών θα πραγματοποιηθεί και η ακρόαση των κοινωνικών φορέων διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ωρών, όπως τουλάχιστον ενημέρωσε χθες τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής.

Το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Εκθεση των επιτροπών και το μεσημέρι της Πέμπτης –αφού συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη –θα αρχίσει η συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Αυτή θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ της Πέμπτης και από το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των άρθρων, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας με την ψήφισή του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο». Μάλιστα, για το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σχολίασε ότι πρόκειται για διαδικασία του επείγοντος με συντμήσεις των ενδιάμεσων ημερομηνιών.

Απεταξάμην

τις τακτικές Ζωής

Τη μεθεπόμενη Πέμπτη (22 Οκτωβρίου) επιστρέφει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ενώ οι κοινοβουλευτικές επιτροπές επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες.

Τι σημαίνει αυτό; Οπως έκανε γνωστό χθες ο Νίκος Βούτσης, θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια –αυτονόητη εξαίρεση αποτελεί η εκάστοτε Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια. Επίσης η Διάσκεψη των Προέδρων δεν θα συνεδριάζει πια σε δημόσια μετάδοση, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα της προηγούμενης Συνόδου.

Ο Βενιζέλος… γραμματέας της Χριστοδουλοπούλου

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η εκλογή των προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξελέγη ο Κώστας Γαβρόγλου, της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κώστας Δουζίνας, ενώ ο Μάκης Μπαλαούρας είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων εξελέγη ο Αντώνης Συρίγος και της Παραγωγής και Εμπορίου η Χαρά Καφαντάρη.

Το καλύτερο όμως σας το κράτησα για το τέλος, νέα πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα είναι αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου με αντιπρόεδρο τον Γιάννη Τραγάκη και γραμματέα –μαντέψτε –τον… Βαγγέλη Βενιζέλο.

Δύσκολοι καιροί

(και) για βουλευτές

Οχι δώρα αλλά μείωση (10%) στην αποζημίωσή τους θα φέρει ο νέος χρόνος στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Οι βουλευτές λοιπόν θα απολέσουν περί τα 575 ευρώ κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 5.750 ευρώ θα πέσει στα 5.175 ευρώ –χωρίς να υπολογίζονται επιδόματα και αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές, τα οποία προστίθενται στον βασικό μισθό.

Στη συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Βούτσης επισήμανε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου όποια τέτοια απόφαση να μην συμπαρασύρει μισθούς αιρετών –ιδιαίτερα σε μικρούς δήμους.

Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε επίσης ότι κατά τα χρόνια της κρίσης έχουν γίνει γενναίες μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών –περικοπές επιδομάτων, αποζημιώσεις, κατάργηση δώρων Πάσχα – Χριστουγέννων –αλλά και ότι οι βουλευτές με απόφασή τους δεν παρακολούθησαν την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών.

Το τελευταίο μεταφράζεται και σε αριθμούς: η βουλευτική αποζημίωση είναι κατά 2.500 ευρώ μικρότερη από εκείνη των δικαστών.