Στον Τσακαλώτο, και από εκεί στον Τσίπρα, θα φτάσει οσονούπω το κουβάρι που λέγεται ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Και λέω κουβάρι γιατί αυτή τη στιγμή όλοι διεκδικούν τα πάντα στο μεγάλο λιμάνι. Τρεις δήμαρχοι, οι Περάματος, Δραπετσώνας και Πειραιά (Λαγουδάκης, Βρεττάκος και Μώραλης), διεκδικούν να εξαιρεθούν όλες οι εκτάσεις που τους είχε παραχωρήσει στο παρελθόν ο ΟΛΠ. Μιλάμε για δεκάδες ακίνητα και εγκαταστάσεις, από την Ιχθυόσκαλα, τη γραμμή φεριμπότ Πέραμα – Σαλαμίνα (Πορθμείο) και την Πολιτιστική Ακτή, μέχρι κτίρια, οικόπεδα κ.ά.

Από εκεί και πέρα, οι τοπικοί άρχοντες ζητούν να εξαιρεθεί της παραχώρησης η παράκτια έκταση της Δραπετσώνας, προκειμένου να γίνει πάρκο, θυμίζοντας σχετική προεκλογική δέσμευση Τσίπρα.

Κάπως διαφορετική στάση τηρεί ο Μώραλης, που καίγεται περισσότερο να αυξήσει τα έσοδα του δήμου του παρά να φορτωθεί με ακίνητα. Ζητά συγκεκριμένα τα έσοδα 3,5% επί του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ, που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα κατέληγαν στο Δημόσιο, να μπουν ως ανταποδοτικά οφέλη στα ταμεία των δήμων. Λέγεται ότι ακριβώς για να πέσουν οι τόνοι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα το 3,5% να αυξηθεί στο 4% ή και 5%.

Αλλά σε κάθε περίπτωση η γενικότερη αίσθηση είναι πως οι δήμοι ζητούν δέκα για να πάρουν τα… πέντε.

Η σύγκρουση

Δρίτσα – Πιτσιόρλα

Το αναγνωρίζουν ακόμη και στο περιβάλλον του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους. Σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, ο Δρίτσας και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας κατέθεσαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες σε πολλά σημεία απόψεις τους αναφορικά με τις παραχωρήσεις των ακινήτων, και κυρίως για την επίμαχη έκταση στη Δραπετσώνα. Ο μεν Δρίτσας υπεραμύνθηκε των θέσεων των δήμων καταθέτοντας έγγραφο με επτά αιτήματα, ο δε Πιτσιόρλας διεμήνυσε ότι έτσι απομειώνεται η αξία του ΟΛΠ.

Σαν να μην έφταναν οι αντιδράσεις των δήμων, στο παιχνίδι μπήκε πρόσφατα και η ΕΥΔΑΠ. Στη σύμβαση παραχωρείται και η παράκτια ζώνη της νήσου Ψυττάλειας, όπου η ΕΥΔΑΠ έχει το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Μαθαίνω ότι όπου να ‘ναι θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για το θέμα.

Καθώς η διορία που είχε δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για παρατηρήσεις στο σχέδιο της σύμβασης έληξε χωρίς αποτέλεσμα την Παρασκευή, όλα δείχνουν ότι τη λύση θα κληθεί να δώσει –και σύντομα –ο Τσακαλώτος, στην αρμοδιότητα του οποίου άλλωστε είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν ούτε τότε βρεθεί η χρυσή τομή, δεν θα απέκλεια τίποτα. Ακόμη και το να πνιγεί κάποιος στα νερά του λιμανιού, και ας φαίνονται ρηχά…