Οι Ινκας αποκαλούσαν την κινόα «μητέρα όλων των σιτηρών» και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, οι πιο κοινοί τύποι κινόα που θα βρούμε είναι η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη. Μαγειρεύεται εύκολα διότι «κρατάει». Σκέτη δεν έχει καμία γεύση, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε σχεδόν ότι θέλουμε.

Υλικά

2 κούπες γρ. κινόα

4 κούπες νερό

3 πιπεριές πολύχρωμες

2 κύβους λαχανικών

1 μικρό κρεμμύδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε την κινόα με άφθονο νερό βρύσης για να φύγει η πίκρα.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε την κινόα.

Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει από το λάδι. Ακολούθως, προσθέτουμε το νερό που έχουμε βράσει, τους κύβους λαχανικών, λίγο πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει.

Το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά (αναλόγως με τις οδηγίες της κινόα) και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Όσο αυτό βράζει, κόβουμε τις πιπεριές στα 2 και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου με την φλούδα προς τα πάνω. Μόλις πάρουν χρώμα, τις βγάζουμε από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με ένα καπάκι να ιδρώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες. Όταν είναι έτοιμη η κινόα, την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε τις πιπεριές. Ανακατεύουμε με πιρούνι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λεπτοκομμένες φέτες κρεμμυδιού. Απλώς σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το καταναλώσουμε αμέσως. Αν μπει στο ψυγείο για συντήρηση, θα βγάλει άσχημες μυρωδιές.

Διατροφική αξία

Μια μερίδα κινόα περιέχει 160 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρά (κανένα από αυτά κορεσμένα ή τρανς λιπαρά), καθόλου χοληστερόλη και νάτριο, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 27 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι ίνες).