Δίχως ακριβές σχέδιο για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης πορεύεται η κυβέρνηση δύο ημέρες πριν την πρεμιέρα του, όπως κατήγγειλαν την Τρίτη οι βενζινοπώλες.

Κανείς δε γνωρίζει με ποια διαδικασία θα χορηγηθεί το επίδομα, αν θα περικοπεί στο 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο ή αν θα αλλάξουν δραστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Τα σενάρια αυτά εξετάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο τη τελική απόφαση θα λάβει ο Ευ. Τσακαλώτος, άγνωστο πότε.

«Ας τελειώσουμε πρώτα με το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, και όλα τα άλλα, όπως το επίδομα, θα τα δούμε με την ησυχία μας από εβδομάδα», έλεγε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου.

Το μόνο που είναι σαφές αφορά τη τιμή του. Το πετρέλαιο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αύριο 15 Οκτωβρίου μεταξύ 85-88 λεπτών το λίτρο, όπως ανέφεραν οι εκπροσώποι των βενζινοπωλών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων- ΠΟΠΕΚ).

Από εκεί και πέρα, εξετάζεται να διατηρηθεί ως έχει το επίδομα θέρμανσης αλλά το ποσό να μειωθεί κατά 50%, από τα 35 λεπτά στα 17,5 λεπτά.

Αν επιλεγεί αυτή η λύση τα ευεργετήματα του επιδόματος θα είναι μικρότερα για χιλιάδες καταναλωτές, και οι δικαιούχοι θα αγοράσουν πετρέλαιο μεταξύ 67 και 70 λεπτά το λίτρο.

Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο να μη μειωθεί το ύψος της επιδότησης (τα 35 λεπτά), αλλά να αλλάξουν δραστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι μειωμένο κατά 50%. Σε αυτή τη περίπτωση, οι δικαιούχοι θα είναι αισθητά λιγότεροι από πέρυσι, ωστόσο η τιμή γι’ αυτούς θα διαμορφωθεί μεταξύ 50 και 53 λεπτών το λίτρο.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μια τρίτη πρόταση από την ΠΟΠΕΚ τους βενζινοπώλες (παρόμοια με εκείνη των εταιρειών εμπορίας) με «ισοδύναμο» αποτέλεσμα.

Προβλέπει να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (έχει ήδη μειωθεί πέρυσι από τα 330 ευρώ ο τόνος). Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Προ ημερών οι εταιρείες είχαν καταθέσει ακριβώς την ίδια πρόταση να μειωθεί ο ΕΦΚ.

στόσο, η πρόταση δεν φαίνεται ότι εξετάζεται στη κυβέρνηση, αφού το σκεπτικό της είναι πως αν μειωθεί ο ΕΦΚ θα χάσει έσοδα.

Βρίθει από τρύπες η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Σε συνέχεια των προ ημερών καταγγελιών των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, η ΠΟΠΕΚ επεσήμανε τις εκκρεμότητες του θεσμικού πλαισίου, τις υπουργικές αποφάσεις που καθυστερούν να εκδοθούν για πάνω από δύο χρόνια, και γενικότερα την κωλυσιεργία της πολιτείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο σκάφη του Λιμενικού που αγοράσθηκαν έναντι 2,03 εκατ. ευρώ, για τον έλεγχο διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων, παραμένουν παροπλισμένα, όπως είπε ο πρόεδρος της

Ομοσπονδίας Γιώργος Ασμάτογλου.

Ταυτόχρονα δεν εφαρμόζεται η διάταξη για υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα και βυτιοφόρα. Επίσης, οι έλεγχοι από το ειδικό σώμα που έχει συσταθεί για τα καύσιμα (ΚΕΔΑΚ) περιορίζονται μόνο σε πρατήρια και κατά προτίμηση στα πρατήρια του Ν. Αττικής.

Πέραν των παραπάνω, δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις εταιρειών με στόλους αυτοκινήτων, από τα πρατήρια των οποίων -όπως είπε ο κ. Ασμάτογλου- διακινείται το 40% του πετρελαίου κίνησης.