Η προσπάθεια της Λαϊκής Ενότητας να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, έστω και χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα μπορούσε να έχει τον κωδικό «Πειραϊκή Εκστρατεία». Μπορεί τα εκλογικά ποσοστά του Σεπτεμβρίου να μη δικαίωσαν τις προσδοκίες των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας, οι δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά όμως εξακολουθούν να θεωρούνται από τους ίδιους προνομιακός πολιτικός χώρος. Και από το μεγάλο λιμάνι της χώρας σκοπεύουν να ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους.

Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αποτελεί για αυτούς αιτία πολέμου. Παράλληλα, εκεί υπάρχουν οι μαζικότερες οργανώσεις του νεοσύστατου κόμματος, ενώ η Β’ Πειραιά αποτελεί το «κάστρο» του προέδρου Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Α’, την έδρα του οργανωτικού «εγκεφάλου» Στάθη Λεουτσάκου. Την ίδια στιγμή, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με την παράταξη της Ρένας Δούρου είναι και το στέλεχος της ΛΑΕ Γιώργος Γαβρίλης. Αν κανείς συνυπολογίσει και τη μάχη που διεξάγεται ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την έκταση των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, τότε μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό γιατί ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσει από εκεί τις επιθετικές της ενέργειες η Λαϊκή Ενότητα.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ. Παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα, η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ειλημμένη από την πλευρά της κυβέρνησης. Ομως στην Κάνιγγος διακρίνουν μια χαραμάδα, που υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη ρωγμή, που από τη μια θα αποτρέψει την πώληση του Λιμανιού, από την άλλη θα συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις γύρω από το κόμμα τους.

Ηδη εδώ και σχεδόν 20 ημέρες, η ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με φορείς του Πειραιά και τους εργαζομένους στον ΟΛΠ, που είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Εχει ληφθεί απόφαση για μαζικές κινητοποιήσεις την περίοδο που ο διαγωνισμός θα μπει στην τελική του φάση, με επικεφαλής τον ίδιο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παράλληλα, σκοπεύουν να πιέσουν και προς την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τον οποίο θεωρούν τον αδύναμο κρίκο αυτής της ιστορίας, εκτιμώντας πως τελικά δεν θα δεχθεί να είναι ο υπουργός που θα υπογράψει την παραχώρηση του Λιμανιού, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυβέρνηση. Παράλληλα, σε αυτή την προσπάθεια έχουν συνοδοιπόρο την Περιφέρεια Αττικής, που έπειτα από χειρισμούς του Γιώργου Γαβρίλη έχει ψηφίσει δύο φορές πως θέση της αποτελεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ, προκαλώντας νέες δυσκολίες στο εσωκομματικό πεδίο της Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια στιγμή, μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και όξυνση της σύγκρουσης με όσους αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προκαλέσει η διεκδίκηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την έκταση των Λιπασμάτων και του παραλιακού μετώπου. Σε συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον δήμαρχο Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο, τον ενημέρωσε πως θα προωθήσει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή της χρήσης γης ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση του χώρου. Παράλληλα, έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την απαλλοτρίωση της έκτασης προς όφελος του δήμου, με χρήματα που έχουν εγκριθεί ήδη για αυτό τον σκοπό από την Περιφέρεια Αττικής. Και αν για την έκταση των Λιπασμάτων τα πράγματα φαίνονται σχετικά εύκολα, στο θέμα της διεκδίκησης του παραλιακού μετώπου γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς ο δήμος αντιτάσσεται σθεναρά στην πρόθεση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα να το συμπεριλάβει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Την άποψη πως το παραλιακό μέτωπο δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην πώληση του ΟΛΠ ασπάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η εκλεγμένη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δημοτική Αρχή Κερατσινίου, δυσκολεύοντας κατά πολύ την επένδυση στον ΟΛΠ, αφού η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη θεωρεί απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρά τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει.