Κάτι δεν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά στις σχέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το λέω αυτό διότι ορισμένοι un-υποχώρητοι φίλοι της Ζωής, που τώρα τελευταία έχουν μείνει και un-υπεράσπιστοι μετά το εκλογικό φιάσκο της πρώην προέδρου της Βουλής, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν κλίμα για την επόμενη μέρα.

Φταίνε οι δεινόσαυροι

Μας λένε πως οι σκέψεις στο περιβάλλον της για νέο κόμμα έχουν ωριμάσει, ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να τη δουν αρχηγό, ενώ κάνουν και αναφορές περί αριστερών «δεινοσαύρων», ρίχνοντας στα έμπειρα στελέχη της ΛΑΕ την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, φαίνεται κάτι να κινείται στον ορίζοντα και πλέον ο χρόνος ώστε να βρεθεί η Ζωή στη θέση που θεωρεί η ίδια ως φυσική της, εκείνη δηλαδή του αρχηγού, δείχνει να μετράει αντίστροφα. Δεν μπορούσε, βλέπετε, να αυτοπεριοριστεί στη συναρχηγία της Κάνιγγος.

Αγνοια στην Κάνιγγος

Εκείνοι που δεν ήξεραν τίποτα για αυτά που γράφουν και συζητούν οι φίλοι και το περιβάλλον της Ζωής, ήταν τα στελέχη της ΛΑΕ. Μάλιστα, μαθαίνω πως παραξενεύτηκαν αρκετά όταν έφτασαν όλα τα παραπάνω στα αφτιά τους, καθώς δεν έχουν λάβει κανένα μήνυμα δυσαρέσκειας από την πρώην πρόεδρο, που ορισμένοι, παρότι την έβλεπαν με μισό μάτι, άρχισαν πλέον να το παίρνουν απόφαση ότι θα συμπορεύονται.

Μου είπαν μάλιστα πως στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συμμετείχε κανονικά, λαμβάνοντας τον λόγο και κάνοντας μια μακροσκελέστατη τοποθέτηση, αλλά χωρίς να αφήσει καμία υπόνοια για το τι σκοπεύει να πράξει το επόμενο διάστημα. Ολα αυτά βέβαια, εάν επιβεβαιωθούν τα όσα γράφουν οι un-υποχώρητοι φίλοι της. Δεν νομίζω θα αναφέρονταν σε εκείνη χωρίς να το γνωρίζει.

Το Συνέδριο της ΛΑΕ

Πάντως, με ή χωρίς τη Ζωή, στη ΛΑΕ προετοιμάζουν πυρετωδώς την επόμενη μέρα του κόμματος. Εκτός από τις συνελεύσεις βάσης που συγκαλούνται εδώ και καιρό, στην Κάνιγγος δουλεύουν για την επιτυχία της πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν στις 19 Οκτωβρίου, στο Σινέ Κεραμικός.

Εκεί λοιπόν με ομιλία του Λαφαζάνη θα ακουστεί, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η συνολική τοποθέτηση του νεοσύστατου κόμματος για όλα τα τεκταινόμενα αλλά και για το αύριο. Μου είπαν πως η συγκεκριμένη συγκέντρωση είναι το τελευταίο βήμα πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα συγκληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη θα εκλεγούν απευθείας από τη βάση, με την ενέργεια αυτή να αποτελεί πρόβα τζενεράλε ενόψει του πρώτου Συνεδρίου που αναμένεται να διοργανωθεί στις αρχές του 2016. Το ερώτημα είναι πόσοι θα έχουν παραμείνει μέχρι τότε.

Μετωπική της ΝΔ με τον Κοτζιά

Στη ΝΔ «σηκώνουν» και επισήμως το θέμα ανακλήσεων, μετατάξεων, διορισμών πρέσβεων και άλλων ιστοριών για αγρίους που εκτυλίσσονται στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας με αιχμή του δόρατος την απομάκρυνση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ της Τετάρτης στα πηγαδάκια της Βουλής ο συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για ρεβανσισμό, ενώ σε χθεσινή του ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος και το ηθικό της Διπλωματικής Υπηρεσίας «από αυταρχικές συμπεριφορές, ενέργειες και αποφάσεις πρωτοφανείς στη μεταπολιτευτική ιστορία του υπουργείου Εξωτερικών».

Οι ημέρες Μολυβιάτη

Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η συμπεριφορά του Κοτζιά προς κάποιους διπλωμάτες στους οποίους είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι οι εν λόγω επιχείρησαν να διασωθούν τις μέρες που στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας βρέθηκε ο Πέτρος Μολυβιάτης ως υπηρεσιακός ΥΠΕΞ. Εννοείται ότι ο Κοτζιάς δεν αλλάζει την απόφασή του για την ανάκληση της Παπαδοπούλου. Το μόνο που μένει είναι αυτή να επικυρωθεί και με τη βούλα από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Μία μόνο παραίτηση

Πληροφορούμαι ακόμα ότι μία είναι τελικά η παραίτηση στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, αυτή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Μιχάλη Σπινέλλη.

Μόνο που η παραίτησή του δεν αφορά την υπόθεση της επικεφαλής της ΜΕΑ στις Βρυξέλλες. Μου λένε ότι συνδέεται με υπόνοιες παραλείψεων του αναπληρωτή γενικού σε υπόθεση διαφθοράς διπλωματικού υπαλλήλου προξενικής Αρχής στο εξωτερικό.

Οσο για τη δεύτερη παραίτηση, αυτή του γενικού γραμματέα Δημήτρη Παρασκευόπουλου, αυτή δεν υποβλήθηκε τελικά. Κάτι είναι κι αυτό.