Με μία εφαρμογή στο κινητό ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα δάση της Πρέσπας. Πρόκειται για το Prespa Juniper, με το οποίο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών προτρέπει τους επισκέπτες να «περπατήσουν τα δάση της Πρέσπας με οδηγό το κινητό τους».

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+JunEx με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των δασών των αρκεύθων της Πρέσπας που κινδυνεύουν κυρίως από τη γρήγορη ανάπτυξη άλλων, πλατύφυλλων, ειδών, όπως είναι οι δρύες, οι γαύροι και οι οστριές, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των πιο αργά αναπτυσσόμενων αρκεύθων. Το πρόγραμμα προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στα είδη με μία σειρά μέτρων, όπως οι καθαρισμοί, οι πειραματικές επιλεκτικές υλοτομίες πλατύφυλλων δέντρων, και κυρίως με την ελεγχόμενη επανεισαγωγή της βόσκησης στις περιοχές των δασών αυτών.

Σημειώνεται ότι τα δάση αρκεύθου της Πρέσπας αποτελούν μια ιδιαίτερη περιοχή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασών αρκεύθων στα Βαλκάνια – περίπου 20.000 στρέμματα – και περιλαμβάνουν σπάνιες συστάδες, όπως το «αιωνόβιο δάσος των κέδρων» του Αγίου Γεωργίου Ψαράδων.

Έτσι, λοιπόν, όσοι λοιπόν θελήσουν να επισκεφθούν την Πρέσπα, μπορούν να μπουν στο www. junex.gr, να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο και να ανακαλύψουν τέσσερα μοναδικά μονοπάτια αλλά και χάρτες, πληροφορίες για τον σπάνιο οικότοπο «Ελληνικά Δάση Αρκεύθων» και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του καθώς και ιστορικά στοιχεία για τα πολιτιστικά μνημεία που θα συναντήσει κανείς στο διάβα του.

H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση