Αλλο ένα βήμα προς την κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming) εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διασφάλιση της ανοιχτής πρόσβασης στο Ιντερνετ έγινε την περασμένη εβδομάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, για τους συνδρομητές που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους τηλέφωνο όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, η περιαγωγή δεν θα είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ενέκρινε επισήμως τους νέους κανόνες για την εντός της ΕΕ κατάργηση των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας (είναι τα τέλη εξυπηρέτησης των κατόχων κινητών τηλεφώνων όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό) από το καλοκαίρι του 2017.

Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει ακόμα και τις πρώτες διατάξεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση της ανοιχτής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τα τέλη περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταργηθούν οριστικά από τις 15 Ιουνίου 2017. Ωστόσο, εξετάζεται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (πάροχοι περιαγωγής) να μπορούν να εφαρμόζουν μια πολιτική «εύλογης χρήσης», που θα αποτρέπει την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν ο κάτοχός του βρίσκεται εκτός των συνόρων της χώρας του (σε περιβάλλον περιαγωγής).

Εξετάζεται, δηλαδή, η επιβολή ενός μικρού τέλους περιαγωγής για τους χρήστες που θα ξεπερνούν κάποια όρια «εύλογης χρήσης». Ωστόσο, το τέλος αυτό δεν θα είναι υψηλότερο από το μέγιστο τέλος χονδρικής που καταβάλλουν οι πάροχοι για τη χρησιμοποίηση από τους συνδρομητές τους των δικτύων άλλων χωρών της ΕΕ. Το όριο της «εύλογης χρήσης» θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση, για να καταστεί βιώσιμη η κατάργηση των τελών περιαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ, οι τρέχουσες τιμές χονδρικής θα πρέπει να μειωθούν. Για να επιτευχθεί αυτό, η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επανεξέταση της αγοράς περιαγωγής χονδρικής και θα προτείνει νέα νομοθεσία έως τις 15 Ιουνίου 2016.

Τα τέλη περιαγωγής θα υποχωρήσουν σε πρώτη φάση στις 30 Απριλίου 2016. Η μέγιστη προσαύξηση για όσους χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους στο εξωτερικό θα είναι τότε 0,05 ευρώ ανά λεπτό για τις κλήσεις, 0,02 ευρώ για τα SMS (γραπτά μηνύματα) και 0,05 ευρώ ανά megabyte δεδομένων.

Τα συγκεκριμένα ποσά αντιστοιχούν στις σημερινές μέγιστες τιμές χονδρικής. Οσον αφορά την επιβάρυνση των κλήσεων που δέχεται κάποιος στο εξωτερικό (εισερχόμενες κλήσεις), αυτή αναμένεται να προκύψει (έως τα τέλη του 2015) από τη στάθμιση του μέσου όρου των υψηλότερων τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι τα σημερινά ανώτατα όρια τιμών λιανικής για την περιαγωγή στην ΕΕ με τα οποία οι πάροχοι χρεώνουν τους πελάτες τους, καλύπτουν την εγχώρια τιμή και την προσαύξηση.

Επίσης, μετά τις 30 Απριλίου 2016 το σύνολο των εγχώριων τιμών μαζί με την προσαύξηση δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι υψηλότερο από τα ισχύοντα ανώτατα όρια τιμών λιανικής (0,19 ευρώ ανά λεπτό για τις κλήσεις, 0,06 ευρώ για τα SMS και 0,20 ευρώ ανά megabyte δεδομένων).

Η τελική έγκριση. Η θέση του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου για τα τέλη περιαγωγής εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, χωρίς συζήτηση, κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας την περασμένη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το τελικό κείμενο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας στα τέλη Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό περατώνεται η όλη διαδικασία σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ ο νέος κανονισμός για το roaming θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (τον Νοέμβριο).