Δύο ευρώ η ψήφος για τα μέλη, πόσο για τους κομματικούς φίλους ή για τους «περαστικούς», όπως έλεγαν από το 2009 ακόμη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και άλλα στελέχη της ΝΔ; Το ερώτημα απασχολεί σήμερα το απόγευμα τη γαλάζια Εφορευτική Επιτροπή και αναμένεται να αποτελέσει τη νέα εστία πολέμου στο εσωκομματικό πεδίο, παράλληλα με την αναζήτηση της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ δεν αποκλείεται να παραπέμψει και τα δύο αγκάθια σε νεότερη συνεδρίαση –για την ημερομηνία των εκλογών, μάλιστα, μέλη της ΚΕΦΕ σχεδόν προεξοφλούσαν χθες το βράδυ ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις προτού η εταιρεία, που θα αναλάβει να συνδέσει ηλεκτρονικά τα εκλογικά τμήματα και να εγγυηθεί ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας στην ψηφοφορία, δώσει τα δικά της χρονοδιαγράμματα.
Για τη διαδικασία δεν υπάρχει κοινή ατζέντα των τεσσάρων υποψηφίων, παρά την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστούν ότι δεν προβάλλουν ενστάσεις, οι οποίες θα μπορούσε να ερμηνευθούν και ως ένδειξη ηττοπάθειας.

Ο καβγάς θα μεταφερθεί αναγκαστικά στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, στην αυτονομία της οποίας παραπέμπουν όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι. Συνεπώς, τα ζητήματα που προκαλούν τριβές θα αναδεικνύονται τις επόμενες ημέρες περισσότερο στις κλειστές συνεδριάσεις της Επιτροπής, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι θα έχουν από σήμερα τους εκπροσώπους τους, παρά στις δημόσιες παρεμβάσεις των διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας. Το μήνυμα «ό,τι αποφασίσει η ΚΕΦΕ» είναι από χθες η βασική απάντηση για τα διαδικαστικά προβλήματα από κάθε επιτελείο.

Το κόστος της ψήφου έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα εφόσον οι εκλογές γίνονται χωρίς εκλογικούς καταλόγους. Το 2009 κάθε ψηφοφόρος, οργανωμένο μέλος ή απλός φίλος της ΝΔ, κατέβαλε δύο ευρώ –και αυτό ήταν η μοναδική υποχρέωση για τη συμμετοχή του. Σε αυτή τη φάση και με δεδομένη την καχυποψία για το αδιάβλητο της διαδικασίας, η ΚΕΦΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τα κομματικά μέλη από τους λοιπούς ενδιαφερομένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

Το σκεπτικό είναι ότι η ακριβότερη ψήφος θα αποτρέψει όσους ψηφοφόρους θα επιχειρούσαν πολλαπλές διαδρομές στα εκλογικά τμήματα. Στη βάση αυτή, οι φίλοι ενδέχεται να πληρώσουν κάτι περισσότερο, αλλά όχι 30 ή 50 ευρώ όπως προέβλεπαν οι αρχικές σκέψεις, με βασικό επιχείρημα ότι η συμμετοχή στις κάλπες θα πρέπει να συμβαδίζει με την ετήσια συνδρομή των οργανωμένων μελών. Ενα τίμημα της τάξης των 5 ή 10 ευρώ πάντως δεν έχει αποκλειστεί, παρά τις αντιρρήσεις υποψηφίων όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι επιδιώκουν να ακολουθηθεί πιστά η ίδια διαδικασία με το 2009. Στα επιτελεία των υποψηφίων μάλιστα αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει διαχωρισμός μελών και φίλων, τότε λόγω οικονομικής κρίσης το τίμημα για τους ψηφοφόρους θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα ευρώ –ως κίνητρο και για αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες.

Για την ημερομηνία των εκλογών η 1η Νοεμβρίου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας που έχουν τα μέλη της ΚΕΦΕ, αλλά πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει ο χρόνος να μετατεθεί στις 15 Νοεμβρίου. Την ΚΕΦΕ μάλιστα απασχολεί και ένας δεύτερος εκλογικός γύρος, στον οποίο –όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές –θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Για τον χρόνο των εκλογών, δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνουν και στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όχι μόνο για να μη χρεωθεί ένα πιεστικό κλίμα για επίσπευση, αλλά κυρίως επειδή πλέον εκτιμούν ότι μια σύντομη διαδικασία ενδεχομένως να ευνοεί τη «σιωπηλή εκστρατεία» του Τζιτζικώστα. Ο Βενιαμίν των γαλάζιων υποψηφίων σε μια μακρά προεκλογική περίοδο θα αναγκαζόταν να εκτεθεί στους προβολείς και να λάβει σαφή θέση για το κόμμα και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στα επιτελεία των αντιπάλων του θεωρούν ότι μέσα από τη δημόσια παρουσία του η υποψηφιότητά του θα «απογυμνωθεί» και η επιχείρηση της σύγκρουσης του «νέου» με το «παλιό» θα καταρρεύσει.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ. Για τον λόγο αυτό, από το επιτελείο Μεϊμαράκη ζητούν να γίνουν δύο συνδιασκέψεις – σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη –όπου οι τέσσερις υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών του κόμματος. Με την πρόταση προφανώς επιδιώκεται να αντισταθμιστούν τα αιτήματα για τηλεοπτικά ντιμπέιτ –στα οποία επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τον Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι προκρίνει ο Τζιτζικώστας. Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα κλασικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να αναδειχθεί ένας πόλεμος των γαλάζιων γενεών και όχι για μια σύγκριση επιχειρημάτων και πολιτικών θέσεων.
Με απώτερο στόχο να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και να λάβει θέση τουλάχιστον ενώπιον των βουλευτών, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ύστερα και από σύσκεψη με τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη (με την ιδιότητά τους των γαλάζιων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων) αποφάσισε χθες να καλέσει τον Τζιτζικώστα στην προσεχή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μεϊμαράκη με τον περιφερειάρχη, η πρόταση έγινε χθες το απόγευμα δεκτή.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ προσκάλεσε τους τρεις συνυποψηφίους του να μεταβούν από κοινού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 20 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επικρίσεις ότι εκμεταλλεύεται τις κομματικές εκδηλώσεις και αποστολές για να προωθήσει τη δική του υποψηφιότητα. Ετσι, η πρόσκληση για την ομαδική αποστολή στην ισπανική πρωτεύουσα έγινε αποδεκτή από τους άλλους τρεις υποψηφίους.

«ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ». Σε κάθε περίπτωση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιδίωξε χθες να εμφανιστεί ότι δεν λειτουργεί υπό εκλογική πίεση και δίνει χώρο στους ανταγωνιστές του. Φρόντισε να διαμηνύσει, μάλιστα, ότι από την πλευρά του δεν πρόκειται να προβάλει αντιρρήσεις για διαδικαστικά ζητήματα, ρίχνοντας το μπαλάκι στους άλλους τρεις υποψηφίους για τυχόν ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις της ΚΕΦΕ.

«Να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια μεταβατικότητα και μπορεί να δημιουργεί και παρεξηγήσεις, που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν, αλλά με την υπερβολή ή όπως δίδονται από τους διάφορους, μπορεί να δημιουργούνται. Για αυτό πιστεύω ότι μόλις η εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία, μας πει ότι είναι έτοιμη, να γίνουν και οι διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θέλω επίσπευση. Οχι, να ξεκινήσουν όποτε θέλουν» ανέφερε και πρόσθεσε: «Επειδή ακούω για διαδικαστικά ζητήματα, θέλω να σας πω ότι δεν ασχολούμαι, δεν με ενδιαφέρουν. Οπως τα θέλουν, όποτε τα θέλουν. Θέλουν πολλές κάλπες; Μαζί τους. Θέλουν να μην πληρώνουμε τίποτα; Να μην πληρώνουμε τίποτα. Θέλουν να πάμε τον Δεκέμβριο, θέλουν του χρόνου; Οποτε θέλουν. Εγώ για αυτά δεν συζητώ, δεν ασχολούμαι. Είπα την άποψή μου χωρίς να πω ημερομηνία. Από εκεί και πέρα ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν».