Με το βραβευμένο ντοκυμαντέρ Bikes vs Cars,για το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή των πολιτών στις σύγχρονες πόλεις κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου (8μ.μ.) το CineDoc, η διοργάνωση που προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του Σουηδού σκηνοθέτη Fredrik Gertten (BANANAS!*, Big Boys Gone Bananas!*). Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση με πολλές όψεις: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο;

Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, η Aline, ακτιβίστρια στο Σάο Πάολο – μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις πετάλι – δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ. Στο Λος Άντζελες, κάτοικοι παλεύουν για ποδηλατόδρομους, ενώ στην Κοπεγχάγη το 40% των κατοίκων ήδη κινείται καθημερινά με ποδήλατο.

Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς με ποια από τις παραπάνω πόλεις μοιάζει η Αθήνα (καθώς και άλλες ελληνικές μεγαλουπόλεις) σε ό,τι αφορά τη χρήση ποδηλάτου…

Πάντως το ντοκυμαντέρ αποτελεί μία ευκαιρία για τους υπευθύνους της Πολιτείας και των Δήμων να αφουγκραστούν και να ακολουθήσουν τα καλά παραδείγματα.

Η αφίσα του ντοκυμαντέρ

Το ντοκυμαντέρ Bikes vs Cars καταγράφει επίσης τις προσπάθειες των πολιτών που μετακινούνται με ποδήλατο σε όλο τον κόσμο ενάντια σε παγιωμένες συνήθεις και τα συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών. Ανακαλύπτει τις επαναστατικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.

*Το ντοκυμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. (Σίνα 31, τηλ.: 210 3398600) και από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ στην Αθήνα. Επίσης, θα προβληθεί σε περισσότερες από 10 πόλεις της Ελλάδας. (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Βόλος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Δημητσάνα, Μυτιλήνη, Στυμφαλία και Τρίκαλα).

Την ταινία θα προλογίσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Θάνο Βλαστό (Kαθηγητή Ε.Μ.Π., Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ – «Πόλεις για το Ποδήλατο»), Αχιλλέα Πληθάρα (Yπεύθυνο εκστρατείας «Καλύτερη Ζωή», WWF), Λυδία Χατζηαλεξίου (Φίλοι του Ποδηλάτου) Μαρία Καραγιαννάκη (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα).

Θα ακολουθήσει street party με το Food Truck του Γιώργου Γληνού.

Οι προβολές διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με τους WWF Hellas, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, Φίλοι του Ποδηλάτου, ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, MBike, Ideal και Δήμο Αθηναίων. Την προβολή στηρίζουν επίσης το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς και σύλλογοι ποδηλατών. Η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκού δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, παράλληλα με δράσεις υπέρ του ποδηλάτου σε Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία.

Το πρόγραμμα προβολών

Πόλη

Αίθουσα

Ημερομηνία

Ώρα

Αθήνα

Γαλλικό Ινστιτούτο

7-Οκτ

20.00

Αθήνα

Κινηματογράφος Δαναός

8-14/10

16.00

Θεσσαλονίκη

Παύλος Ζάννας

11-Οκτ

17.30

Ρέθυμνο

Cineland Παντελής

11-Οκτ

12.30

Ηράκλειο

Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

9-Οκτ

20.00

Βόλος

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα

7-Οκτ

18.00

Σπάρτη

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

7-Οκτ

18.00

Δημητσάνα

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

7-Οκτ

18.00

Μυτιλήνη

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

7-Οκτ

18.00

Στυμφαλία

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

7-Οκτ

18.00

Ναύπλιο

ΦΟΥΓΑΡΟ

11-Οκτ

20.00

Τρίκαλα

Δημοτικός Κινηματογράφος

8-Οκτ

22.00

Καρδίτσα

Πάρκο Παυσίλιππο

8-Οκτ

21.00

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση